Ανακοινώθηκε η προσφυγή στο μηχανισμό ΕΕ και ΔΝΤ

Ανακοινώθηκε η προσφυγή στο μηχανισμό ΕΕ και ΔΝΤ
Την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, με δήλωση από το Καστελόριζο, σημειώνοντας ότι "είναι εθνική και επιτακτική ανάγκη να ζητήσουμε και επισήμως από τους εταίρους μας στην ΕΕ την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε".

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εκτίμησε ότι το αίτημα για οικονομική βοήθεια της Ελλάδας που έχει επιβαρυνθεί με ένα χρέος ρεκόρ, είναι πολύ καλή εξέλιξη "για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ"."Προτεραιότητα τώρα είναι η προετοιμασία ενός προγράμματος προσαρμογής για το οποίο εργάζονται ομάδες της ΕΕ, της Κεντρικής Ευρωπαικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι μια πολύπλοκη εργασία", πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο.

"Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα θα γίνει το ταχύτερο δυνατό", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν. Πρόσθεσε ότι "ο μηχανισμός αυτός είναι ενιαίος, ότι σε αυτόν συμπράττουν η ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και ότι η διαδικασία για την ενεργοποίησή του θα είναι μία".

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί "γρήγορα" στο αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, πηγές του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι η χώρα μας θα λάβει από το Ταμείο 12 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2,64%. Τριμερής συνάντηση  Γ. Παπακωνσταντίνου,Στρος Καν, Ολι Ρεν το Σάββατο, στην Ουάσιγκτον.

"Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, πριν ληφθούν αποφάσεις για το μέγεθος της βοήθειας που θα λάβει", δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ.

"Οι χώρες - μέλη της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ της 25ης Μαρτίου 2010 και τη δήλωση του Eurogroup της 11ης Απριλίου", σημειώνουν σε κοινή τους δήλωση Eurogroup, ΕΚΤ και Κομισιόν. "Η στήριξη θα βασιστεί στο πρόγραμμα, το οποίο ετοιμάζεται αυτό το διάστημα από την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές".

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, γνωστοποίησε την πρόθεση των ΗΠΑ, που είναι ο σημαντικότερος μέτοχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στο Ταμείο, να ψηφίσουν υπέρ της παροχής δανείου από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Η δήλωση Παπανδρέου
"Σκάφος έτοιμο να βυθιστεί"

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη δήλωση του λέγοντας ότι χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009, που "θύμισαν σε όλους μας τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση".

"Όλοι μας κληρονομήσαμε - η σημερινή Κυβέρνηση και Ελληνικός λαός - ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί", είπε και πρόσθεσε: "Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία, που είχε χάσει το σεβασμό ακόμα και των φίλων και των εταίρων της. Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας".

"Πήραμε δύσκολα μέτρα"

Η κυβέρνηση- είπε- από την πρώτη μέρα σήκωσε τα μανίκια και κατέστρωσε σχέδιο: "Πήραμε δύσκολα μέτρα, που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Δημιουργήσαμε νέες συμμαχίες".

"Μετά από έναν πραγματικό μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ε.Ε. για την στήριξη της χώρας μας, με ένα πρωτόγνωρο, για την ιστορία και τα δεδομένα της Ε.Ε., μηχανισμό. Και εμείς και οι εταίροι μας στην Ε.Ε., ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας μας με χαμηλότερα επιτόκια". τόνισε.

Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι μετά την παραπάνω εξέλιξη αναμενόταν η "απαραίτητη νηνεμία, ώστε να αφιερωθούμε στο έργο μας, στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική."

"Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν"

Όμως, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, διότι "είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της Ε.Ε., είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία". Και συμπλήρωσε ότι "σήμερα η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει, όχι μόνο τις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας".

"Και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες από τα ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμη χειρότερα από την δυσκολία δανεισμού. Δεν θα το επιτρέψουμε", είπε.

Η ώρα του μηχανισμού


"Ήρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτόν τον χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα", τόνισε και πρόσθεσε: "Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε. Έχω ήδη δώσει εντολή στον Υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες".

"Και οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά", υπογράμμισε: "Να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι η Ε.Ε. δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα".

"Νέα Οδύσσεια"


"Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό. Όμως, πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά. Μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φθάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Κατόπιν δήλωσε ότι ο τελικός στόχος και προορισμός είναι η απελευθέρωση της Ελλάδας από επιτηρήσεις και κηδεμονίες. "Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, τον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα από αντιλήψεις, πρακτικές και συστήματα που τον εμποδίζουν παντού, εδώ και δεκαετίες", είπε.

"Η έμπνευση, η πίστη μας είναι ετούτος εδώ ο τόπος, από το Καστελόριζο, μέχρι την Κέρκυρα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, είναι αυτός ο υπέροχος λαός, είναι οι νέοι μας με τις δυνατότητες και τα οράματά τους. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, θα τα καταφέρουμε.
Αρκεί εμείς οι Έλληνες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, στις αξίες μας, στον ίδιο μας εαυτό", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η επιστολή Παπακωνσταντίνου προς τους κυρίους Ρεν, Γιούνκερ και Τρίσε  έφτασε στις Βρυξέλλες. Είναι λακωνική και σημειώνει: "Σύμφωνα με την Απόφαση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 25ης Μαρτίου 2010 για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, όταν χρειαστεί, και την επακόλουθη Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010, η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης".

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software