ΟΟΣΑ: Άρση μονιμότητας και δίδακτρα στα πανεπιστήμια

ΟΟΣΑ: Άρση μονιμότητας και δίδακτρα στα πανεπιστήμια
Άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και δίδακτρα στα Πανεπιστήμια εισηγείται μεταξύ άλλων η έκθεση που παρέδωσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ στην ελληνική κυβέρνηση, κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας. Συνολικά περιλαμβάνει 66 προτάσεις που υποστηρίζεται ότι θα προκαλέσουν 5,2 δισ. δημοσιονομικό όφελος.

Όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση, προτείνει την αλλαγή στο καθεστώς εργασίας που ισχύει σήμερα με μεταρρύθμιση του Συντάγματος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους. Υποστηρίζει ότι οι προσλήψεις πρέπει να γίνονται στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης προτείνεται η αδειοδότηση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα αλλά και η θέσπιση διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια και για τους προπτυχιακούς φοιτητές, όχι μόνο για τους μεταπτυχιακούς όπως ισχύει σήμερα.

Η έκθεση προτείνει αλλαγές σε 80 επαγγέλματα και πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, με άνοιγμα όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Μεταξύ των βασικών αλλαγών που περιλαμβάνονται επίσης είναι ο τρόπος πώλησης του ψωμιού που προτείνεται να πωλείται με το ζύγι, αλλά και η ημερομηνία λήξης στο γάλα. Προτείνεται δηλαδή να πωλείται ως φρέσκο και γάλα με ημερομηνία λήξης άνω των 5 ημερών όπως προβλέπεται σήμερα.

Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται και στην πώληση των φαρμάκων, καθώς ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία φαρμακείων και σε super market, αλλά και για τη διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σκευασμάτων εκτός φαρμακείων.
 
«Σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε το 80% των προτάσεων διότι θεωρούμε πως θα έχει θετική επίπτωση στην αγορά και στους καταναλωτές», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας: «Όχι επειδή το λέει ο ΟΟΣΑ, αλλά επειδή το επιβάλει η συνείδησή μας. Θα το πράξουμε με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος».

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software