Αχτσιόγλου: Ρύθμιση για απλήρωτους εργαζόμενους

Αχτσιόγλου: Ρύθμιση για απλήρωτους εργαζόμενους
Στο Eurogroup λήφθηκε μία σημαντική απόφαση. Αφενός ολοκληρώνει την αξιολόγηση, αφετέρου παραχωρεί τη δόση των 8,5 δισ. - εκ των οποίων το 1,6 δισ. θα δοθεί για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, δηλαδή χρήματα που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία, τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Mιλώντας στο ραδιόφωνο News247, υπογράμμισε ότι πέρα από αυτό, έγιναν και σημαντικά βήματα που αφορούν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και αφορούν και το θέμα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Καθορίστηκε με έναν πολύ σαφή τρόπο ποια θα είναι η δημοσιονομική πορεία και στο μεσοπρόθεσμο και στο μακροπρόθεσμο επίπεδο, υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου και εξήγησε: 

Στο μακροπρόθεσμο επίπεδο η δέσμευση για πλεονάσματα γύρω από το 2%, έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί θέτει φραγμό στην απαίτηση για πολύ υψηλά πλεονάσματα για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ περιορίζει το πεδίο της πολιτικής διαπραγμάτευσης η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει αβεβαιότητες στο οικονομικό πεδίο. 

Επίσης, όπως σημείωσε, στην απόφαση ενσωματώθηκε ο «γαλλικός μηχανισμός» με τον οποίο συνδέονται τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Η ύπαρξη ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού αφαιρεί την αβεβαιότητα που εμπεριέχεται στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.

Η ΝΔ την περίοδο 2010-2014 πήρε μέτρα ύψους 63 δισ. μέσα σε 5 χρόνια, ενώ είχε συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4% έως το 2030, είναι προφανείς οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής. Είναι απλά μαθηματικά δεν είναι υποθέσεις, ανέφερε η υπουργός Εργασίας.

Για τους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους δήλωσε πως σχεδιάζεται πρόγραμμα για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επισφαλή θέση εργασία με μη καταβολή δεδουλευμένων για πολλούς μήνες ή σε καθεστώς επίσχεσης. 

Οι εργαζόμενοι θα διευκολύνονται για τη μετάβαση σε νέα θέση εργασίας, θα ενισχύονται με καταβολή επιδόματος, θα πιστοποιούνται σε συγκεκριμένα επαγγελματικά αντικείμενα. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ και σχεδιάζεται για να καλύψει έως 46.000 εργαζόμενους.
  
Για την ανεργία δήλωσε πως τον Μάρτιο έπεσε στο 22,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012. 

Για τον ΕΦΚΑ είπε έχει πλεόνασμα άνω των 100 εκατ. το πρώτο πεντάμηνο του 2017.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software