ΕΚΤ: Πρόταση για παράταση τoυ QE

ΕΚΤ: Πρόταση για παράταση τoυ QE

Κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποιεί ότι η τράπεζα έχει σημειώσει "ανεπαρκή πρόοδο" ως προς το στόχο του πληθωρισμού, δημιουργώντας ένα κλίμα επιφυλακτικότητας τώρα που η ΕΚΤ ετοιμάζεται να περιορίσει το γιγάντιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Peter Praet, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, αναγνώρισε την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνης, αλλά τόνισε ότι ο πληθωρισμός έχει παραμείνει υποτονικός.

Η προειδοποίηση σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα κάνει επιφυλακτικές κινήσεις αργότερα μέσα στο μήνα, όταν θα κληθεί να "τροποποιήσει" το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που πραγματοποιεί, γνωστό και ως ποσοτική χαλάρωση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε την ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τις πολιτικές εύκολου χρήματος "μέχρις ότου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις επιστροφής του πληθωρισμού στο επίπεδο-στόχο".

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβριο. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi έχει δηλώσει πως η τράπεζα θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για το QE αργότερα αυτό το μήνα.

O Praet, επανέλαβε την πρότασή του, που πρώτη φορά ακούστηκε την περασμένη εβδομάδα, για ενδεχόμενη διατήρηση του QE για παρατεταμένη περίοδο αλλά με σημαντικά μειωμένο ρυθμό αγορών.

Είναι ένας από τους πολλούς αξιωματούχους της ΕΚΤ που ταξίδεψαν στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software