Επιφυλάξεις Βάιντμαν με τα ευρω- σχέδια του Μακρόν

Επιφυλάξεις Βάιντμαν με τα ευρω- σχέδια του Μακρόν
Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, δεν είναι ενθουσιασμένος με τα σχέδια του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για μία δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης), αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times

Ο Βάιντμαν δήλωσε στο εβδομαδιαίο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche ότι μία δημοσιονομική ένωση δεν θα επιφέρει διαρκή σταθερότητα, εάν δεν συνοδευθεί από ισχυρότερους κανόνες για τις κρατικές δαπάνες και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η επανοικοδόμηση της Ευρωζώνης σε μία πιο ολοκληρωμένη δημοσιονομική και πολιτική ένωση απαιτεί μία ευρεία μεταφορά κυριαρχίας στο ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι για το οποίο υπάρχει μικρή διάθεση, είπε ο Βάιντμαν.

"Αυτό θα απαιτούσε αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ. Δεν βλέπω σήμερα καμία βούληση γι' αυτό. Ακούω πολλά για κοινές υποχρεώσεις, αλλά λίγα για κοινές αποφάσεις και έλεγχο", σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Χωρίς μία ισορροπία δράσεων και ομοσπονδιοποίησης, δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί μία σταθερή δημοσιονομική θέση. 

"Εάν κάποιος δίνει εντολές και μετά πληρώνουν άλλοι, αυτό δεν θα εξελιχθεί καλά για πολύ", πρόσθεσε ο Βάιντμαν.

Οι εκκλήσεις για τη δημοσιονομική ένωση αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συνόλου μέτρων, τα οποία προωθεί ο Μακρόν για τη δημιουργία μίας πιο ολοκληρωμένης οικονομικής και νομισματικής ένωσης. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, έχει δηλώσει ότι θα στήριζε έναν μικρό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και τη δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της, αν και δεν είναι σαφές ποιες αρμοδιότητες θα μπορούσαν να δοθούν στον υπουργό.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software