Στο ΔΣ του ΔΝΤ η συμφωνία για την Ελλάδα

Στο ΔΣ του ΔΝΤ η συμφωνία για την Ελλάδα
Για τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα θα ενημερώσει τη Δευτέρα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ θα παράσχει ενημέρωση για τις επαφές που είχε στην Ευρώπη την παρελθούσα εβδομάδα και στη βάση αυτή θα αναφερθεί και στη συμφωνία που επετεύχθη για την Ελλάδα στο Eurogroup.

Αναμένεται να συστήσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την «κατ’ αρχήν έγκριση» (Approval in Principle -AIP) μιας νέας δανειακής συμφωνίας 14 μηνών του ΔΝΤ για την Ελλάδα, συνολικού ύψους έως 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η «επί της αρχής έγκριση» είναι μια διαδικασία στην οποία βασίστηκε το ΔΝΤ κατά το παρελθόν όταν είχε υπάρξει συμφωνία σχετικά με τις πολιτικές στις οποίες θα βασίζονταν ένα πρόγραμμα που υποστηριζόταν από το ΔΝΤ, χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ της χώρας-μέλους και των πιστωτών της σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή την ελάφρυνση του χρέους.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η «επί της αρχής έγκριση» θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο τομέα των πολιτικών, ενώ η αποδέσμευση των 2 δισ. ευρώ βάσει της συμφωνίας του ΔΝΤ θα γίνει υπό τον όρο ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα παράσχουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, οι οποίες θα ήταν επαρκείς για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Να σημειωθεί πως στη βάση της «επί της αρχής εγκρίσεως» η εκτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους θα γίνει αποκλειστικά βάσει της ανάλυσης του χρέους που θα πραγματοποιηθεί από το ίδιο το ΔΝΤ.

Ο στόχος που έχει θέσει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ είναι η όλη διαδικασία εγκρίσεως του νέου δανειακού προγράμματος που θα φέρει την «επί της αρχής έγκριση» να έχει ολοκληρωθεί ως τις 27 Ιουλίου.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software