Eurogroup: Δόση 8,5 δισ. ευρώ και ρήτρα ανάπτυξης

Eurogroup: Δόση 8,5 δισ. ευρώ και ρήτρα ανάπτυξης
Με συμφωνία για την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκε το Eurogroup, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.

Επιπλέον αποφασίστηκε ότι το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα -και χρηματοδοτικά- επί της αρχής, αλλά με τη μορφή του "stand by" έως τον Αύγουστο του 2018, όταν δηλαδή θα αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος.

Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ, επιμήκυνση των ωριμάνσεων και των επιτοκίων των δανείων έως 15 χρόνια και πρωτογενή πλεονάσματα έως 2% από το 2022 και μετά (3,5% έως το 2022).

Δίνεται, επιπρόσθετα, έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική, καθώς υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης. Επίσης, οι ελληνικές αρχές θα δουλέψουν με την Κομισιόν για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Στις αρχές Ιουλίου θα γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 7,7 δισ ευρώ. Τα υπόλοιπα θα καταβληθούν στη μετά το καλοκαίρι.

Διαβάστε: Το ανακοινωθέν του EurogroupΟι δηλώσεις


"Με χαρά ανακοινώνω ότι καταλήξαμε στο πρόγραμμα και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ", τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, είπε ότι "συζητήσαμε επί τη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016".

Ανέφερε ότι μεταξύ άλλων η ευρωζώνη θα επιμηκύνει τους χρόνους απόσβεσης των δανείων, ενώ η απόσβεση θα εξαρτάται και από τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Είπε πως υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης: "Αν υπάρχει ανάπτυξη, τότε θα υπάρχει ταχύτερη αποπληρωμή δανείων. Αν η ανάπτυξη είναι μειωμένη, τότε θα υπάρχει περαιτέρω παράταση για την αποπληρωμή αυτών".
 
"Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022", τόνισε και ανέφερε ότι συζητήθηκαν σενάρια και αποφασίστηκε ότι το Eurogroup θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών.

Και επισήμανε: "Είδαμε την υιοθέτηση των προαπαιτούμενων για τη β' αξιολόγηση. Οι ελληνικές αρχές θα ασχοληθούν με τη δημιουργία μιας τράπεζας ανάπτυξης. Το Eurogroup υπογράμμισε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πιστεύω ότι αυτά θα εφαρμοστούν ως το τέλος του προγράμματος".

Και συμπλήρωσε: "Το Eurogroup συγχαίρει τον ελληνικό λαό. Θα προετοιμάσουμε μια στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της το τρέχον έτος".

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι θα προτείνει στο ΔΝΤ την έγκριση επί της αρχής μιας νέας προληπτικής ρύθμισης για την Ελλάδα, με το ποσό να είναι κάτω από το κατώφλι των 2 δισ. δολ. Η ίδια σημείωσε ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες τις επόμενες 24 ώρες. Πρόσθεσε ότι οι εκταμιεύσεις θα γίνουν "μόνο αφού ταυτοποιηθούν τα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους ".

Και πρόσθεσε: "Ο ένας βραχίονας του προγράμματος είναι οι πολιτικές που αναμένουμε να λάβει η Ελλάδα, ο άλλος είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Ο πρώτος, ήταν κάτι που εκπλήρωσε η Ελλάδα. Υπήρχε πρόοδος και στην ελάφρυνση του χρέους, αλλά το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα επ' αυτού".

"Το πρόγραμμα υιοθετείται από το ΔΝΤ επί της αρχής, οι δόσεις εκταμιεύονται μόνον εφόσον τεθούν ξεκάθαρα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους", τόνισε.

"Η κρίση αποφεύχθηκε
. Διατηρείται η σταθερότητα, η προσπάθεια μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Διατρανώνουμε εκ νέου την υπόσχεση στην Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση. Καλύτερη θα ήταν η τελική έγκριση επί των μέτρων χρέους ώστε να υπάρξει περισσότερη διαύγεια. Αυτή εδώ είναι η δεύτερη καλύτερη λύση. Μέγιστη πρόοδος επιτεύχθηκε για την ελάφρυνση του χρέους", υπογράμμισε.

"Η συμφωνία αυτή, όμως, επιτρέπει να διαπραγματευτούν οι ευρωπαίοι τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους", πρόσθεσε.

Διευκρινίσεις για το χρέος

"Τις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθούν τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους και όταν συμφωνηθούν θα έλθει η πρώτη εκταμίευση εφόσον θέλει η Ελλάδα, καθώς πρόκειται για προληπτικό πακέτο από το ΔΝΤ", είπε η κ. Λαγκάρντ και σημείωσε πως στο τέλος του προγράμματος θα υπάρξει η τελική ρύθμιση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός που θα αποφασιστεί πριν το τέλος του προγράμματος αλλά θα εφαρμοστεί με την ολοκλήρωσή του.

Ο επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι "η Ελλάδα έκανε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια για να κρατήσει τις υποσχέσεις της", για να σχολιάσει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης ως εξής: "Είναι πραγματικά καλά νέα που προκαλούν ελπίδα για την Ελλάδα".

Συνέχισε, λέγοντας ότι "η συμφωνία για την Ελλάδα ένα αρκετά σημαντικό βήμα προς το μέλλον", για να προσθέσει: "Όλοι και ιδιαιτέρως η Επιτροπή καλοδέχονται τη συμμετοχή του ΔΝΤ". "Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους", υπογράμμισε.

Και υπογράμμισε το θάρρος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των υπόλοιπων υπουργών στη διαπραγμάτευση. "Έκαναν μια καταπληκτική δουλειά", είπε και πρόσθεσε: "Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους".

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε: "Θεωρώ άκρως εντυπωσιακό το ελληνικό πλεόνασμα το προηγούμενο έτος. Οι Ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν πόσο σοβαροί είναι στο πλαίσιο της συνεχούς στήριξης στην Ελλάδα. Η Ελλάδα επωφελείται και μπορεί να επωφεληθεί από τα δικά μας δάνεια".

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στο Reuters: “Χαιρετίζω την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά, από το τελευταίο Eurogroup. Η σημερινή απόφαση δίνει πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια στις αγορές και στον ελληνικό λαό”.

"Η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε. Υπήρξαν ριζικές αλλαγές σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου", υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.Το γερμανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει την Παρασκευή την συμφωνία για την Ελλάδα που επιτεύχθηκε, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, επιμένοντας ότι η συμφωνία θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα.Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε: "Λαμβάνουμε υπόψη τη συζήτηση στο Eurogroup, την οποία βλέπουμε ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους".


Επιμέλεια: Λουκάς Βελιδάκης

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software