Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Ασπροκκλησιάς αντιστέκεται στην κρίση

Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Ασπροκκλησιάς αντιστέκεται στην κρίση
Οκτώ γυναίκες στην Ασπροκκλησιά, στο δήμο Χασίων, στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας, έχουν ανοίξει νέους δρόμους στην απασχόληση, αντιστεκόμενες στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Προσπαθώντας να διατηρήσουν την παράδοση, ενισχύοντας παράλληλα το οικογενειακό εισόδημα, οι οχτώ γυναίκες ίδρυσαν το Συνεταιρισμό Γυναικών Ασπροκκλκησιάς, παρασκευάζοντας προϊόντα με μεράκι, αγνά υλικά και παραδοσιακές συνταγές, που "κληρονόμησαν" από τις γιαγιάδες τους.

Οι γυναίκες του Συνεταιρισμού ετοιμάζουν γλυκά κουταλιού, λικέρ παραδοσιακά, μαρμελάδες, τραχανά (ξινό και γλυκό, φτιαγμένο με παραδοσιακό τρόπο) και τα προωθούν στην αγορά.

"Φτιάχνουμε 15 είδη μαρμελάδων, αμέτρητα είδη γλυκά κουταλιού, όπως και διάφορα λικέρ από καρύδι, τσάπορνο και άλλα προϊόντα της περιοχής", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Αγγελική Χλήνου.

Το καλοκαίρι, οι οχτώ γυναίκες δουλεύουν από νωρίς το πρωί έως το βράδυ, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της ζήτησης, αλλά και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου η δουλειά τούς απασχολεί πολλές ώρες.

Τα προϊόντα διοχετεύουν οι ίδιες οι γυναίκες σε αγορές, σε όλη σχεδόν τη χώρα, ενώ πριν από δύο χρόνια, σε μια έκθεση τροφίμων, στη Γαλλία, όπου συμμετείχε με προϊόντα του και ο Συνεταιρισμός της Ασπροκκλησιάς, Αυστραλός επιχειρηματίας ζήτησε 25.000 βαζάκια διαφόρων προϊόντων για εξαγωγές.

Ωστόσο, οι γυναίκες του Συνεταιρισμού αναγκάστηκαν να αρνηθούν την πρόταση, επειδή, όπως εξηγεί η κα Χλήνου, τα προϊόντα είναι χειροποίητα και η παραγγελία τόσο μεγάλη, ώστε δεν μπορούσε ο Συνεταιρισμός να ανταποκριθεί.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο Συνεταιρισμός να εξετάσει μια τέτοια προοπτική στο εγγύς μέλλον.

Οι γυναίκες που συμμετέχουν στην παραγωγική αλυσίδα αμείβονται κατά τρόπο "δίκαιο και δημοκρατικό", όπως τονίζει η κα Χλήνου, αφού το ποσό που λαμβάνουν καθορίζεται από τις μέρες ή τις ώρες εργασίας τους.

Μάλιστα, τα προϊόντα του Συνεταιρισμού έχουν αποκτήσει τέτοια φήμη, ώστε πολλοί καταναλωτές φτάνουν μέχρι το χωριό για να τα προμηθευτούν.Το χωριό

Η Ασπροκκλησιά είναι ένα ορεινό χωριό (590 μ.), στα Χάσια, με 700 κατοίκους, που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την υλοτομία σε 12.000 στρ. δρυοδάσους, το μεγαλύτερο της περιοχής.

Βρίσκεται 36 χλμ. βόρεια της Καλαμπάκας κι είναι ένα από τα πέντε χωριά που συγκροτούν το Δήμο Χασίων. Σ' αυτό ανήκουν και οι οικισμοί Ασπροκκλησιά, Ψήλωμα και Κερασούλα. Είναι το πιο γραφικό χωριό των Χασίων.

Ανηφορίζοντας προς τη Στιάρμπα, διακρίνουμε μέσα από τα αιωνόβια δένδρα το ξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής. Από την κορυφή είναι ορατά τα δυτικά χωριά του ν. Τρικάλων.

Το δε γεφύρι του Ψείρα, βρίσκεται στον οικισμό Ψήλωμα του Δ. Διαμερίσματος Ασπροκκλησιάς. Είναι πέτρινο τοξωτό, και λέγεται ότι ήταν σημείο σύνδεσης της Μακεδονίας με τη Θεσσαλία. Από το γεφύρι αυτό περνούσαν τα καραβάνια με εμπορεύματα από τα Βαλκάνια στην κεντρική και νότια Ελλάδα.

Κάποια ερείπια αρχαίου κάστρου συναντά ο επισκέπτης στην τοποθεσία "Λιβάδια". Τα ξωκλήσια που "στολίζουν" το Δ. Διαμέρισμα είναι της Παναγίας, τρία χλμ δυτικά του οικισμού, και νοτιοδυτικά υπάρχει ο ναός του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες της ύστερης βυζαντινής εποχής, όπως και ο Ναός της Αγίας Παρασκευής μεταβυζαντινής εποχής.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software