Σε 100 δόσεις τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα

Σε 100 δόσεις τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα

Σε αύξηση των δόσεων για την εξόφληση των προστίμων που αφορούν τα αυθαίρετα, από 80 σε 100, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όσοι «μεταφέρουν» το ακίνητό τους από τις παλαιές ρυθμίσεις στη νέα -μέσα στο πρώτο εξάμηνο ισχύος της- θα τύχουν έκπτωσης 20%.

Επιπλέον, η υποχρέωση εκπόνησης μελέτης στατικής επάρκειας περιορίζεται μόνο στα ακίνητα εκείνα που είχαν χαρακτηριστεί ως «υψηλής προτεραιότητας» (μέσω του δελτίου δομικής τρωτότητας).

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και δύο ακόμα αλλαγές:

Έτσι, μειώνεται στο 10% από το 20% το ποσοστό του προστίμου που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης βιομηχανικού κτιρίου με πολεοδομική αυθαιρεσία αν προχωρήσει σε νομιμοποίησή της (εφόσον αυτή είναι εφικτή).

Παράλληλα, εξαιρούνται από τη διαγραφή προστίμων όσοι έχουν ανεγείρει προσωρινές κατασκευές και στη συνέχεια δεχθούν να τις κατεδαφίσουν αυτοβούλως.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νέος νόμος δίνει επιπλέον παράταση δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαιρέτων, ενώ παράλληλα απαγορεύει τη μίσθωση για όλα τα αυθαίρετα.

Εκτός των παραπάνω φέρνει μειώσεις και στην τιμή των παραβόλων οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής:

  • για αυθαιρεσίες 100-500τ.μ. παράβολο 500 ευρώ
  • για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ. παράβολο 1.000 ευρώ
  • για αυθαιρεσίες 2.000-5.000 τ.μ παράβολο 4.000 ευρώ.
  • για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ. δεν αλλάζει το παράβολο και παραμένει στα 10.000 ευρώ

Παράλληλα, προβλέπονται και μειώσεις στα πρόστιμα για όσους αποφάσισαν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετο κτίσμα από τις 9 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 8 Ιουνίου 2018, αλλά και μείωση του προστίμου κατά 10% για όσους έχουν υποβάλλει μελέτη στατικής επάρκειας.

Μειώσεις που ξεκινούν από 15% και φτάνουν έως το 30% προβλέπονται και σε πολλές ομάδες πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, παλιννοστούντες και πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούχοι εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όσοι έχουν αυθαίρετο σε οικισμό που έχει χαρακτηριστεί «στάσιμος» δικαιούνται έκπτωση 30% ενώ η έκπτωση φτάνει το 60’% για τις περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας.

Όσον αφορά στα κτίρια που έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά προβλέπεται μείωση 30% έως 50%.

Για τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους αλλά δεν έχει γίνει εξόφληση του προστίμου προβλέπεται επανυπολογισμός αυτού με βάση τις νέες ρυθμίσεις και συμψηφισμός με όσα έχουν ήδη πληρώσει.

Τέλος, προβλέπονται δωρεάν νομιμοποιήσεις σε ακίνητα του Υπερταμείου, στα αυθαίρετα της Εκκλησίας αλλά και αθλητικών σωματείων.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software