Πώς θα γίνει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ

Πώς θα γίνει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ
Σε τρεις φάσεις θα γίνει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το 2105, σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος την Τετάρτη.

"Δεν θα γίνουν απολύσεις" διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, δια στόματος του Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος μίλησε για "μεγάλο ενδιαφέρον".

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία "μικρής ΔΕΗ" με αντιπροσωπευτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα πουληθούν σε ιδιώτες, είσοδο στρατηγικού επενδυτή και πώληση του 49 % των δικτύων μεταφοράς ενέργειας, ενώ έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015 και περιλαμβάνεται στο μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Όπως επεσήμαιναν αρμόδιες πηγές, εκτός από την εξασφάλιση εσόδων για το Δημόσιο μέσω της αποκρατικοποίησης της εταιρίας, το σχέδιο διασφαλίζει και τη δημιουργία των συνθηκών για την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Αναλυτικότερα το σχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:

1. Διαχωρισμό και αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος (ΑΔΜΗΕ), με τελική κατάληξη την ολοκληρωτική αποχώρηση της ΔΕΗ από τα δίκτυα μεταφοράς. Η πρώτη φάση, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013, προβλέπει είσοδο επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με την οποία θα εκχωρηθεί έως το 49% των μετοχών και η διοίκηση της εταιρείας.

Στη δεύτερη φάση που θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 ο επενδυτής θα αποκτήσει τουλάχιστον το 51% των μετοχών με πρόβλεψη για διατήρηση ποσοστού καταστατικής μειοψηφίας από το Δημόσιο. Οι προσφορές που θα κατατεθούν εξ αρχής από τους ενδιαφερόμενους θα καλύπτουν και τις δυο φάσεις.

2. Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί βιώσιμη ανταγωνιστική νέα εταιρεία στην οποία θα δοθεί το 30% περίπου του υφιστάμενου παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και νέων μονάδων, καθώς και αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ. Θα περιλαμβάνει δηλαδή λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και μονάδες φυσικού αερίου καθώς και ορυχεία λιγνίτη.

Το ακριβές παραγωγικό θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013, υπολογίζεται ωστόσο να μεταφερθούν 1400 μεγαβάτ λιγνιτικών, 500 υδροηλεκτρικής και 500 μεγαβάτ μονάδων φυσικού αερίου. Ο διαγωνισμός για την πώληση της μικρής ΔΕΗ θα γίνει με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ.

Η νέα εταιρεία θα πρέπει να στελεχωθεί με το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και ορυχεία, και από το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό των λοιπών διευθύνσεων της ΔΕΗ (π.χ. λογιστήριο, μηχανογράφηση και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες) ενώ θα αναλάβει αναλογικά και μέρος του χρέους της ΔΕΗ.

Η ολοκλήρωση των ενεργειών θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2015 και θα ακολουθήσει αμέσως η έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας.

3. Αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Προβλέπεται η διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή του 17% των μετοχών της εταιρείας από το 51% που κατέχει το Δημόσιο και έχουν ήδη μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015, ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.

Δηλώσεις Κεδίκογλου

Τα τρία στάδια του σχεδίου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ παρουσίασε επιγραμματικά, μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις.

Σημείωσε πως το σχέδιο έχει διάρκεια τριών ετών και μέχρι τότε θα υπάρξουν διαβουλεύσεις ώστε να επιλεχθούν "οι βέλτιστες ρυθμίσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ επίσης θα υπάρξει πλήρης μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες".

Τόνισε επίσης ότι "υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από πολύ μεγάλους παίκτες της διεθνούς ενεργειακής σκακιέρας".

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι "η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι κάτι στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι κυβερνητικοί εταίροι" και "αν υπάρξουν προτάσεις θα γίνουν βελτιώσεις".
 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software