ΗΠΑ: Συμφωνία της τελευταίας στιγμής για τις περικοπές

ΗΠΑ: Συμφωνία της τελευταίας στιγμής για τις περικοπές
Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε σχεδόν δύο ώρες μετά τη λήξη της προθεσμίας που ήταν τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, τη συμβιβαστική συμφωνία για τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία αποτρέπονται οι χειρότερες συνέπειες του λεγόμενου "δημοσιονομικού γκρεμού" που θα άρχιζε αυτομάτως από 1ης Ιανουαρίου 2013 καθώς θα ενεργοποιούνταν περικοπές δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων μένει να εγκρίνει το νομοθετικό μέτρο, ενδεχομένως σήμερα.

Η συμβιβαστική συμφωνία περιλαμβάνει την δίμηνη αναβολή των γενικευμένων περικοπών δαπανών σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφθασε στο Καπιτώλιο για να συναντηθεί με ηγέτες των Δημοκρατικών, που πλειοψηφούν στη Γερουσία, και να τους ενημερώσει σχετικά με τη συμφωνία αυτή της τελευταίας στιγμής.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη αφήσει να γίνει σαφές ότι υποστηρίζουν αυτήν τη συμβιβαστική προσωρινή δημοσιονομική συμφωνία.

Αν δεν υπάρξει αναβολή στις περικοπές των δαπανών, όλες οι κρατικές χρηματοδοτήσεις για τομείς που εκτείνονται από τα κοινωνικά προγράμματα ως την άμυνα θα αντιμετωπίσουν μειώσεις 10% εντός του 2013, κάτι που θα σηματοδοτήσει ένα πλήγμα τουλάχιστον 110 δισ. δολαρίων για την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η συμφωνία προβλέπει επίσης την λήξη των φοροαπαλλαγών για τα πρόσωπα με φορολογητέα εισοδήματα υψηλότερα από 400.000 δολάρια ετησίως και τις οικογένειες με φορολογητέα εισοδήματα υψηλότερα από 450.000 δολάρια.

Πρόκειται για μια παραχώρηση από μέρους των Ρεπουμπλικάνων, που ήθελαν να παραμείνουν αμετάβλητες όλες οι φοροαπαλλαγές, ακόμη και για τους πλουσιότερους Αμερικανούς και από μέρους των Δημοκρατικών, που ήθελαν οι φόροι να αυξηθούν για όσους πολίτες έχουν φορολογητέα εισοδήματα πάνω από 200.000 δολάρια και όσες οικογένειες έχουν φορολογητέα εισοδήματα πάνω από 250.000 δολάρια σε ετήσια βάση.

Δηλώσεις Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερουσίας και να εγκρίνει τη συμβιβαστική συμφωνία.

"Καθώς ούτε οι Δημοκρατικοί ούτε οι Ρεπουμπλικανοί απέσπασαν όλα όσα ήθελαν, αυτή η συμφωνία είναι η σωστή ενέργεια που πρέπει να κάνουμε για τη χώρα μας και η Βουλή πρέπει να την εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση", αναφέρει.

"Έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε ώστε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας και προτίθεμαι να ενεργήσω προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο η αποψινή συμφωνία διασφαλίζει ότι, προχωρώντας μπροστά, θα συνεχίσουμε να μειώνουμε το έλλειμμα μέσω ενός συνδυασμού νέων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και νέων εσόδων από τη φορολόγηση των πλουσιότερων Αμερικανών", τόνισε.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software