Τσακαλώτος: Θα κριθούμε ως αριστερή κυβέρνηση

Τσακαλώτος: Θα κριθούμε ως αριστερή κυβέρνηση
Επιδιώκουμε μια αριστερή κυβέρνηση που θα παρεμβαίνει δίνοντας λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, και την ενεργή συμμετοχή του ελληνικού λαού στη αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου που δεν θα μας επιστρέφει στην περίοδο του 2009, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή.
 
Απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση έφερε 4ο μνημόνιο
, είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ:

«Εγώ να δεχθώ ότι είναι το 4ο μνημόνιο αν εσείς δεχθείτε ότι είναι το 14ο μνημόνιο. Γιατί το πρώτο μνημόνιο είχε πέντε επικαιροποιήσεις, το δεύτερο μνημόνιο είχε τέσσερις. Κάθε φορά που γίνεται αξιολόγηση, έχουν και οι δύο πλευρές δικαίωμα, να βάζουν στο τραπέζι και νέα μέτρα και νέα ζητήματα. Ό,τι ίσχυε με εσάς, ισχύει και εμάς. Οπότε διαλέξτε, ή θα λέμε 3ο μνημόνιο ή 14ο. Αλλά όπως θέλετε εσείς… κορώνα κερδίζετε - γράμματα χάνουμε, δεν θα το δεχθούμε».
 
Τόνισε ότι τα μέτρα την περίοδο 2015-2021 -προεξοφλώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πάλι κυβέρνηση το 2019- θα είναι ύψους 14,2 δισ.

«Αν διαιρέσουμε τα 14,2 δισ. μέτρα με την επταετία, έχουμε 2 δισ. ευρώ. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα πέντε χρόνια πήραν 63 δισ. . Την τελευταία φορά που διαίρεσα 63 δια του 5 ήταν μεγαλύτερο από τα δύο. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε», είπε.


 
Σχολιάζοντας αναφορά του κ. Κουτσούκου
, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις πήραν μέτρα διότι ήταν αντιμέτωπες με το μεγάλο έλλειμμα, απευθύνθηκε στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ και ρώτησε: «Δηλαδή εμείς ευθυνόμαστε που εσείς πήρατε περισσότερα μέτρα, γιατί εσείς δημιουργήσατε την κρίση; Εμείς φταίμε για το έλλειμμα; Ποια είναι η λογική σας, για να την καταλάβω και εγώ».
 
Απάντησε όμως και στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι «το ποιος υποστηρίζει τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, δεν είναι κληρονομιά. Είναι κάτι που διεκδικούν πολλά αριστερά κόμματα, με διαφορετικές στρατηγικές και κινήσεις».

Και έσπευσε να επικαλεστεί τον Μαρξ
, λέγοντας ότι «οι άνθρωποι καθορίζουν την πορεία τους αλλά όχι κάτω από συνθήκες που διαλέγουν οι ίδιοι».
 
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν έκρυψε πως θα υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις και στο αφορολόγητο.

 «Αυτό δεν είναι ούτε μέσα στην ιδεολογία μας ούτε στην ανάλυση μας για την οικονομία. Έχουμε κάνει δημόσια κριτική και για τους αριθμούς του ΔΝΤ, και για το πόσοι δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα και στη θεωρία για τους συνταξιούχους Έλληνες και Γερμανούς», είπε.

«Είπαμε ότι θίγουμε τον δικό μας κόσμο και με το αφορολόγητο και με τις συντάξεις. Αποζημιώνουμε αυτούς τους ίδιους ανθρώπους με τα αντίμετρα; Όχι. Και εκεί ήμασταν ειλικρινείς. Δεν τους αποζημιώνουμε έναν προς έναν. Λέμε όμως στον συνταξιούχο ότι θα ωφεληθεί το εγγόνι του με το πρόγραμμα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τους λέμε, εσείς δεν έχετε παιδιά και τσοντάρετε για το νοίκι ή το δάνειο τους;», πρόσθεσε.
 
Είπε ότι τα αντίμετρα θα επηρεάσουν περίπου 6.000.000 κόσμο
, και αυτό δείχνει ότι τα αντίμετρα δεν θα ωφελήσουν μόνο τους φτωχούς αλλά και τα μεσαία στρώματα.
 
Και εκτίμησε ότι επενδυτές και funds έχουν αναστείλει όλες τις αποφάσεις τους μέχρι να μπούμε στο QE και μέχρι να αρθούν τα capital control, για να προσθέσει ότι ο στόχος της ανάπτυξης είναι εφικτός, μόλις κλείσει η αξιολόγηση και αν πάρουμε τη συνολική λύση για το χρέος.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software