Χάμπερμας: Οι ηγέτες της ΕΕ προχωρούν χωρίς σχέδιο

Χάμπερμας: Οι ηγέτες της ΕΕ προχωρούν χωρίς σχέδιο
"Έχω την αίσθηση ότι η πολιτικο-πολιτισμική ευαισθησία των πολιτών αντανακλά μια αγανάκτηση – αγανάκτηση για την τρομακτική στασιμότητα των κυβερνήσεων οι οποίες, παρά την ορατή αυξανόμενη πίεση των προβλημάτων, εξακολουθούν να συμπεριφέρονται χωρίς σχεδιασμό για το μέλλον".

Τα παραπάνω δήλωσε ο γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας, σε συζήτηση ανάμεσα στον γάλλο υποψήφιο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον σοσιαλδημοκράτη αντιπρόεδρο της γερμανικής κυβέρνησης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που έγινε στις 16 Μαρτίου 2017, στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Hertie, στο Βερολίνο.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών που δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα την τοποθέτησή του, ο κ. Χάμπερμας δήλωσε - μεταξύ άλλων - σχετικά με τους Μακρόν και Γκάμπριελ.

"Και τα δύο ονόματα συνδέονται με γενναίες αντιδράσεις σε μια κατάσταση γεμάτη προκλήσεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόλμησε να υπερβεί μια κόκκινη γραμμή που κανείς δεν είχε διασχίσει μετά το 1789. Διέρρηξε τη σφιχτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πολιτική Δεξιά και την πολιτική Αριστερά.

Καθώς σε μια δημοκρατία κανείς δεν μπορεί να βρίσκεται υπεράνω των πολιτικών κομμάτων, έχουμε την περιέργεια να δούμε ποια μορφή θα λάβει το πολιτικό σκηνικό μετά την αναμενόμενη εκλογική του νίκη. Μια παρόμοια φάση διακρίνουμε και στη Γερμανική Δημοκρατία.

Εδώ, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέλεξε τον φίλο του, Μάρτιν Σουλτς, για έναν ανορθόδοξο ρόλο. Το κοινό θεωρεί τον Σουλτς έναν ευρύτερης αποδοχής υποψήφιο για την καγκελαρία, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει το κόμμα του σε νέα μονοπάτια". 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software