7 +1 μουσικές του κόσμου στην Αθήνα

7 +1 μουσικές του κόσμου στην Αθήνα
Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, πιστό στο ραντεβού του, ανοίγει και φέτος τις πόρτες του, και από τις 5 Ιουνίου μετατρέπει τον κήπο του σε λιμάνι, για να σταθμεύσουν 7 + 1 μοναδικές συναυλίες συγκροτημάτων που θα μας φέρουν μελωδίες από όλο τον κόσμο.

Οι οχτώ αυτές συναυλίες εντάσσονται στο πλούσιο καλοκαιρινό πρόγραμμα Ιούνιος - Ιούλιος 2012 του Μουσείου και Κέντρου Εθνομουσικολογίας, το οποίο συνδιοργανώνεται με τη Specs 'n' arts management @ promotions και την "ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ”.

Το πρώτο καράβι φτάνει από την Κρήτη την Τρίτη 5 Ιουνίου με το «trio Daulute», τρεις μουσικούς που προσεγγίζουν με έναν δικό τους ξεχωριστό τρόπο τα μουσικά ιδιώματα της Κρήτης, του Αιγαίου και της Μικρά Ασίας...

Με αφετηρία την κοινή τους αγάπη για την ελληνική παραδοσιακή μουσική, με ένα κρητικό λαούτο, παραδοσιακά κρουστά και σπάνια παραδοσιακά πνευστά, όπως θιαμπόλι, διπλομάντουρο, ασκομαντούρα/τσαμπούνα, οι Γιώργος Ζαχαριουδάκης, Δημήτρης Σιδερής και Γιάννης Παπατζανής, ερμηνεύουν μαντινάδες, ριζίτικα τραγούδια και αυτοσχεδιάζουν πάνω σε παραδοσιακές μουσικές φόρμες (www.myspace.com/581941063).Ακολουθούν την Παρασκευή 8 Ιουνίου οι «ΚΕΛΤΟΙ», μια ομάδα Ελλήνων μουσικών, που γοητευμένοι από την Κέλτικη μουσική παράδοση, «μεταφράζουν» με το δικό τους προσωπικό στυλ, μελωδίες από την Ιρλανδία, τη Σκωτία και τη Βρετάνη.

Οι Γιώργος και Μανώλης Γαλιάτσος, ο Κώστας Ξυδάκης, η Ρεγγίνα Σοφού και η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, με κιθάρα, ιρλανδέζικο μπουζούκι, μαντολίνο, φλάουτο, dulcimer, banjo και διάφορα πνευστά, τραγουδάνε μια μουσική ιστορία αιώνων.

Την Τρίτη 12 Ιουνίου, ο ουτίστας Αλέκος Βρέτος με ένα κράμα αραβικής, jazz και latin μουσικής στις αποσκευές του, αυτοσχεδιάζει πάνω σε μελωδίες που συγκέντρωσε ταξιδεύοντας σε λιμάνια της Ανατολής, της λατινικής Αμερικής και της Μεσογείου.

Θα ακουστούν, επίσης, συνθέσεις από το νέο του CD «Mergin». Μαζί του, οι Δημήτρης Σεβδαλής (πιάνο), Δημήτρης Χριστόπουλος (μπάσο), Δημήτρης Κλωνής (κρουστά) και η Ελένη Βασιλειάδη (κανονάκι) (www.jadeomusic.com).Δυο εβδομάδες μετά, την Τρίτη 26 Ιουνίου, το συγκρότημα «Gadjo Dilo» ζωντανεύει τη manouche gypsy swing μουσική παράδοση, μέσα από μοναδικές εκτελέσεις κομματιών του θρυλικού κιθαρίστα Django Reinhardt.

Μέσα από ιλιγγιώδεις αυτοσχεδιασμούς και ονειρικά ηχητικά τοπία, οι «Gadjo Dilo» μας μεταφέρουν τη μαγεία και τη μοναδική ποιητικότητα της τσιγγάνικης jazz παράδοσης (www.myspace.com/gadjodiloband).Επόμενη άφιξη, η Ισπανίδα May Fernández από την Ανδαλουσία, εκεί που η μοναδική μίξη της αραβικής, ανδαλουσιανής, σεφαραδίτικης και τσιγγάνικης κουλτούρας γέννησε το φλαμένκο.

Την Πέμπτη 28 Ιουνίου, η May Fernández σε σύμπραξη με την Ελληνοϊσπανική ομάδα «Ronda al Alba» μας μεταφέρει τη μαγεία, τη μυστηριακή δύναμη και την ανύψωση της ψυχής του καλλιτέχνη που ερμηνεύει το χορό ή το τραγούδι και θα μας παρασύρει σε μια αυθεντική εμπειρία φλαμένκο (www.mayfernndez.blogspot.com).Ακριβώς την επόμενη μέρα ακολουθεί, το σχήμα «Anton Pann» από τη Ρουμανία, την Παρασκευή 29 Ιουνίου. Ο Constantin Răileanu στα κρουστά και τη φωνή, ο Alina Horez στο βιολί, ο Alexandru Stoica στο λαούτο και ο Andrei Zamfir στον μπαγλαμά, με αφετηρία την παραδοσιακή ρουμανική μουσική, στην οποία αντανακλώνται έντονα επιρροές από τη Βυζαντινή και την Οθωμανική περίοδο, μας ξεναγούν σε μουσικές διαδρομές που φτάνουν πίσω στους αιώνες και μας θυμίζουν την κοινή μουσική γλώσσα που μιλάνε όλοι οι βαλκανικοί λαοί.Μετά από επισταμένη ιστορική έρευνα, το σχήμα ξαναφέρνει στο φως μουσικούς κώδικες του παρελθόντος κι επιμένει στην απόδοση του ήθους και του ύφους εκείνης της εποχής ιδωμένης μέσα από ένα σύγχρονο σχήμα (www.antonpann.ro).

Στην προτελευταία συναυλία, την Παρασκευή 6 Ιουλίου, ακολουθεί μια δυνατή σύμπραξη μουσικών από το Βέλγιο την Κροατία και την Ελλάδα. Ο καταξιωμένος διεθνώς Βέλγος τρομπετίστας Jeroen Berwaerts, οι χάλκινοι πνευστοί από την Κροατία, Ivan Bosnjak (τρομπόνι), και Zeljko Kertez (τούμπα), ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν ένα brass αφιέρωμα στον διάσημο συνθέτη Giovanni Gabrieli, με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατό του (www.jeroenberwaerts.de).

Η αυλαία του φετινού κύκλου, πέφτει με τους «Carousel», την Τρίτη 10 Ιουλίου, που μέσα απ' τις πολυφωνίες και τους ήχους του ακορντεόν, της κιθάρας, των κρουστών, του μαντολίνου και του κοντραμπάσου, μας καλούν να σαλπάρουμε μαζί τους για τη Σικελία, να φτάσουμε στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, στις καντσονέτες και τις ταραντέλες της Νάπολης, στην Κορσική και τη Νότια Γαλλία, ως την Ισπανία και την Πορτογαλία (www.carouselgroup.gr).Διάρκεια εκδηλώσεων: 5 Ιουνίου - 10 Ιουλίου 2012

Ώρα έναρξης: 20.30

Πληροφορίες, κρατήσεις: www.ticketservices.gr, 210 7234 567

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη στην επίσημη διαδικτυακή του πύλη www.instruments-museum.gr.

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας, Διογένους 1 - 3, Πλατεία Αέρηδων Πλάκα
Τηλέφωνα επικοινωνίας - Fax: 210 3250 198, 210 3254 119, 210 3254 129

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software