Πολιτιστικός ακτιβισμός και πολιτιστική διπλωματία

Πολιτιστικός ακτιβισμός και πολιτιστική διπλωματία
Η πολιτιστική διπλωματία, ο πολιτιστικός ακτιβισμός, ο ρόλος του πολιτισμού στην επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος, ο καλύτερος αστικός σχεδιασμός ως προσπάθεια για καλύτερη δημοκρατία, το μέλλον της μουσικής και η αντίσταση των πολιτών απέναντι στις ψευδείς ειδήσεις (fake news) είναι τα ζητήματα που θα εξεταστούν στο Reworks Agora, το διαθεματικό φόρουμ που ανοίγει και φέτος, για δεύτερη χρονιά, την αυλαία του Reworks Festival, του φεστιβάλ electronica/dance μουσικής στη Θεσσαλονίκη.

Το Reworks Agora διοργανώνεται αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (12 μ.μ. - 8.30 μ.μ.) με τη συμμετοχή δημιουργών και καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που παρουσιάζουν τις πιο καινοτόμες εξελίξεις πάνω στη μουσική, την ψηφιακή κουλτούρα, τη δημιουργική οικονομία και τον πολιτισμό, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξή τους στην Ελλάδα.

«Το Reworks Agora ξεκίνησε πέρυσι με αφορμή τη συμμετοχή του Reworks Festival στο πρόγραμμα "We are Europe" μαζί με άλλα οκτώ μουσικά φεστιβάλ, στην Ευρώπη, τα οποία όμως έχουν και ένα φόρουμ ιδεών στον προγραμματισμό τους» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9», η υπεύθυνη συντονισμού του Reworks Agora, Αργυρώ Μπαράτα. «Είναι φεστιβάλ που προσπαθούν να χτίσουν μία νέα σχέση με το κοινό και να αναζητήσουν λύσεις σε όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν» τόνισε.

Το Reworks Agora φέρνει σε επαφή ειδικούς, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και ερευνητές από το εξωτερικό και την Ελλάδα για να παρουσιάσουν καινοτόμες πρωτοβουλίες γύρω από τη μουσική, τον κινηματογράφο, την τεχνολογία και την πολιτιστική επιχειρηματικότητα.

Το πρόγραμμα του φετινού Reworks Agora χωρίζεται σε τρεις πυλώνες:

Ο πρώτος είναι ο πυλώνας των συζητήσεων, στον οποίο 17 ομιλητές από πέντε χώρες θα διερευνήσουν τάσεις, οράματα και σενάρια για τις πόλεις του αύριο και θα συζητήσουν για τον πολιτιστικό ακτιβισμό, την πολιτιστική διπλωματία και το πώς οι δημιουργοί και τα φεστιβάλ μπορούν να είναι φορείς ανάπτυξης διακρατικών σχέσεων, το μέλλον της μουσικής, το ποιος θα είναι ο ήχος της μουσικής και πώς οι δημιουργοί μπορούν να παραγάγουν νέους ήχους μέσα σε ένα νέο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, για τον αστικό σχεδιασμό και τη δημοκρατία, όπως επίσης και για την κρίση των ψευδών ειδήσεων, και το πώς οι πολίτες μπορούν να είναι πιο ανθεκτικοί απέναντι στην επιρροή τους.

Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει προβολές. «Θα παρουσιάσουμε τις μουσικές σκηνές από έξι διαφορετικά σημεία του πλανήτη, από το Ντιτρόιτ και το Λονδίνο έως το Μεξικό, το Τόκιο, τη Νορβηγία και το Ιράν. Θα δούμε το πώς οι δημιουργοί αναπτύσσουν πρότζεκτ, πώς αντιμετωπίζουν προβλήματα και προσπαθούν να τα λύσουν, και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στη Θεσσαλονίκη ένα παράθυρο για το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο» τόνισε η υπεύθυνη συντονισμού του Reworks Agora.

Ο τρίτος πυλώνας είναι η συναυλία του πειραματικού πιανίστα και συνθέτη Volker Bertelmann ή Hauschka, του υποψήφιου για το Όσκαρ μουσικής 2017 για την ταινία «Lion». Ο Hauschka έφερε μια νέα διάσταση στην τεχνική του προετοιμασμένου πιάνου - μια τεχνική όπου βίδες, κομμάτια χαρτιού και άλλα στοιχεία είναι συνδεδεμένα με τις χορδές και αλλοιώνουν τον ήχο.
 
Reworks Festival 2017
 
Η συναυλία είναι η εισαγωγή για το 13ο Rewokrs Festival, τη συνάντηση των φίλων της μουσικής απ’ όλο τον κόσμο, που ξεκινά στην πόλη το επόμενο πενθήμερο (13-17 Σεπτεμβρίου).

Το Reworks Festival με έδρα τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει το μεγάλο φάσμα της σύγχρονης μουσικής μέσα από το έργο Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και μέχρι σήμερα φιλοξένησε και παρουσίασε περισσότερους από 900 δημιουργούς.

«Είναι πολύ φυσιολογικό, ένα φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε από την ανάγκη των διοργανωτών του να παίξουν μουσική και να ακούσουν τη μουσική που τους αρέσει, να είναι σαν ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και έχει την ανάγκη να εξελίσσεται» τόνισε η Αργυρώ Μπαράτα.

Το φεστιβάλ παρουσιάζει το έργο των σημαντικότερων πρεσβευτών της ηλεκτρονικής μουσικής στην εποχή μας, απ' όλο τον κόσμο, νέες μουσικές τάσεις, ανερχόμενα ονόματα, αλλά και την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής σκηνής μέσα από τη παρουσίαση καλλιτεχνών της χώρας.
Μεταξύ των καλλιτεχνών και των μουσικών συνόλων που συμμετέχουν φέτος, είναι οι Hauschka, Motor City Drum Ensemble, Adriatique, Tijana T, Pablo Valentino,Cayetano, Tendts, Flooder, Senka, Bazel, ArKI.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software