clock Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017 | 10:25:35 μμ

Μεθυμναίος οίνος

ΑΘΗΝΑ 12/11/2012

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η κάθετη γευστική δοκιμή του Μεθυμναίου Οίνου για επαγγελματίες του κρασιού στο Wine Bar “Wine Point” κάτω από την Ακρόπολη.

Οι εκλεκτοί παρευρισκόμενοι, που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα του οινικού χώρου, δοκίμασαν από τον πρώτο Μεθυμναίο του 1997 ως και τον τελευταίο του 2011, που επί τη ευκαιρία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά. Όπως φάνηκε από τη γευστική δοκιμή, υπήρξε μεγάλη και συνεχής βελτίωση του Μεθυμναίου όλα αυτά τα χρόνια, από τους «ρουστίκ» Μεθυμναίους της πρώτης πενταετίας, μέχρι τα ολοένα και πιο σύγχρονα γευστικά και τεχνολογικά κρασιά των τελευταίων χρόνων, με αποκορύφωμα το 2011, που κατά γενική ομολογία ήταν η καλύτερη χρονιά. 

Ο παραγωγός του Μεθυμναίου Οίνου Γιάννης Λάμπρου τόνισε, ότι το κρασί του 2011, μετά από χρόνια πειραματισμών με τη λεσβιακή ποικιλία «Χυδηριώτικο», που κατ’ αποκλειστικότητα οινοποιεί, είναι για αυτόν η αντιπροσωπευτικότερη μορφή του κρασιού του, όπως αυτός το έχει οραματιστεί όλα αυτά τα χρόνια. 

Σταθερές αξίες από την άλλη ήταν και είναι πάντα η κατ’ αποκλειστικότητα παραγωγή μονοποικιλιακού κρασιού από Χυδηριώτικο, ο βιολογικός τρόπος παραγωγής και η «θειούχος» ορυκτότητα, χαρακτηριστική του αμπελοτοπιού του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, όπου ο Μεθυμναίος παράγεται.

Στα σημαντικά της χτεσινής ημέρας για τον Μεθυμναίο συγκαταλέγεται επίσης ότι ο πρωτοπαρουσιαζόμενος στη γευστική δοκιμή Μεθυμναίος του 2011 είναι το πρώτο κρασί στην Ελλάδα που κυκλοφόρησε με ετικέτα που αναγράφει τον όρο «Βιολογικός Οίνος», εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια, οπότε και επιτρεπόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο η χρήση του όρου «Από Σταφύλια Βιολογικής Γεωργίας». 

Ακόμα, πρωτοπαρουσιάστηκε μια νέα, «πορτοκαλί» εκδοχή του Μεθυμναίου, εσοδείας 2010, ένα από τα πρώτα «οrange wines» στην Ελλάδα. Τέλος, ήταν η πρώτη φορά που ανοίχθηκε Μεθυμναίος του 1997 μετά από 15 ολόκληρα χρόνια, και έτσι διαπιστώθηκε η πολύ καλή δυνατότητα παλαίωσής του.




Σχετικά Videos