Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια μας ανήκουν- Ελληνικό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δεν γνωρίζει γεωγραφία

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια μας ανήκουν- Ελληνικό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δεν γνωρίζει γεωγραφία

Την ώρα που η ένταση κλιμακώνεται στην περιοχή των Ιμίων, μετά και το περιστατικό του εμβολισμού σκάφους του ελληνικού Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανεβάζει περισσότερο τους τόνους, υποστηρίζοντας ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία.

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, μετέδωσε την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο -μεταξύ άλλων- κατηγορεί την Ελλάδα πως "παραπληροφορεί την ελληνική κοινή γνώμη".

"Δυστυχώς η ελληνική πλευρά παραπληροφορεί την ελληνική κοινή γνώμη και όπως συνήθως κάνει αλλάζει την πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΓΓ του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον ΓΓ του ελληνικού ΥΠΕΞ και τον ενημέρωσε πως στα Καρντάκ (Ιμια) τα οποία ανήκουν στη χώρα μας υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στον αέρα και τη θάλασσα.

Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθύμε τέτοιες συμπεριφορές. Πως δεν συμφέρει η ένταση και τις δυο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση", αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών..

Νωρίτερα, η Τουρκία απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας, με το οποίο το ΥΠΕΞ ζητούσε από τον Τούρκο πρέσβη να προσέλθει για εξηγήσεις.

Απάντηση ελληνικού ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, δήλωσε το εξής: "Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία".

Διαβάστε: Κλιμανώνεται η τουρκική προκλητικότητα στα Ίμια

Δείτε το βίντεο

Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -βγαίνοντας από την ΚΟ του κόμματός του- παραδέχτηκε ότι υπήρξε κάποιο περιστατικό στα Ίμια, αλλά το χαρακτήρισε ως προσέγγιση των δύο πλοίων. υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε πρόβλημα.

"Υπήρξε ένα γεγονός στα Ίμια, αλλά δεν υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα. Δυστυχώς οι έλληνες πάλι απόρησαν. Τα ελληνικά πλοία πάνε και έρχονται στα Ίμια. Μην κάνετε τέτοια πράγματα. Θα μας βάλετε σε μπελάδες. Αστο να πάει. Φυσικά οι δυνάμεις μας έκαναν το καθήκον τους και πάλι χθες το βράδυ", είπε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Γιλντιρίμ

Επικοινωνία με πρωτοβουλία του τούρκου ομολόγου του Γιλντιρίμ είχε νωρίς το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζήτησαν για το επεισόδιο στα Ίμια, με τον τούρκο πρωθυπουργό να φέρεται να υποστηρίζει ότι ο εμβολισμός του σκάφους "Γαύδος" δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για το θέμα της ΑΟΖ.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software