Μήνυμα Τσίπρα σε Γιλντιρίμ για τις παραβιάσεις

Μήνυμα Τσίπρα σε Γιλντιρίμ για τις παραβιάσεις
Μήνυμα για τις τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και στο Αιγαίο, έστειλε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με τον τούρκο ομόλογό του, τονίζοντας πως αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος και αυτό είναι κάτι που απεύχονται και οι δύο πλευρές. Το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης, τόνισε.

Αναφερόμενος στη σημαντική αύξηση των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων του εναέριου χώρου, είπε: "Του τόνισα ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθά καθόλου, η στρατιωτική δραστηριότητα και η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί".

Ο Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις του με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, σημείωσε πως οι παραβιάσεις έχουν σαν αποτέλεσμα οι δύο χώρες να δαπανούν σε αμυντικά συστήματα, κονδύλια που θα μπορούσαν να διατεθούν σε αναπτυξιακούς στόχους

Προανήγγειλε πως στο εξής οι δύο χώρες θα εγκαθιδρύσουν έναν "μηχανισμό" συνεργασίας και επικοινωνίας, ώστε να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, στις δικές του δηλώσεις, υποστήριξε πως οι παραβιάσεις γίνονται "εκατέρωθεν", ενώ χαιρέτισε την πρωτοβουλία για μείωση της έντασης.

"Να βρούμε έναν κοινό τόπο και μία κοινή λογική για να αντιμετωπιστεί η πηγή των προβλημάτων", τόνισε ο κ. Γιλντιρίμ.
  


Για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Οι δύο πρωθυπουργοί ερωτήθηκαν και για την υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών, για τους οποίους η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί κατά της έκδοσης τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε
ότι "στην Ελλάδα, όπως ασφαλώς και στην Τουρκία, υπάρχει απόλυτη διάκριση ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία. Η Δικαιοσύνη είναι απολύτως αυτόνομη και ανεξάρτητη, τις αποφάσεις της σεβόμαστε, είτε διαφωνούμε είτε συμφωνούμε. Η δικαιοσύνη έχει αποφασίσει ως προς τα θέματα της έκδοσης των 8 αν και υπάρχει και το θέμα της έφεσης".

Και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είπε ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας".

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σημείωσε
ότι για την Άγκυρα "πρέπει να επιστραφούν αυτοί οι επίδοξοι πραξικοπηματίες. Φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών, βεβαίως η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν. Οι πραξικοπηματίες, παρότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, πιστεύουμε ότι δεν θα κάνουν πραξικόπημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων".Υποδοχή στο Μαξίμου

Τη σταθερή πεποίθησή του ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία μπορούν να αποβούν προς όφελος των λαών των δύο χωρών, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Προσβλέπω στη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο σημαντικές προκλήσεις, προκειμένου να δώσουμε λύσεις, προσβλέπω στη δυνατότητα να προσεγγίσουμε τα θέματα με θετικό τρόπο», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Είμαστε γείτονες, μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα με ψυχραιμία», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και αναφέρθηκε και αυτός σε ένα θετικό τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων χωρίς προκαταλήψεις ή παρανοήσεις. 

Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον Τούρκο ομόλογο του στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου, τα οποία κατέβηκε για να καλωσορίσει τον κ. Γιλντιρίμ και στη συνέχεια να τον συνοδεύσει στο γραφείο του.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και δηλώσεις στα ΜΜΕ. 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software