Αιχμές Τσίπρα προς Ολάντ: "Μη γίνετε Ολαντρέου"

Αιχμές Τσίπρα προς Ολάντ: "Μη γίνετε Ολαντρέου"
«Το μνημόνιο δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση διότι η κόλαση δεν είναι διαπραγματεύσιμη», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας από το Παρίσι, όπου άσκησε έντονη κριτική στην Α. Μέρκελ και άφησε αιχμές κατά του γάλλου προέδρου λέγοντας ότι θα πρέπει να αποδείξει ότι όσα έλεγε προεκλογικά ισχύουν ακόμη, «διαφορετικά θα γίνει ένας "Ολαντρέου" και θα κινδυνεύει να έχει την εξέλιξη που είχαμε και στην Ελλάδα».

«Η πολιτική της σκληρής λιτότητας που επιβάλλεται από το Μνημόνιο οδηγεί την Ελλάδα σε κατάρρευση χρηματοπιστωτική και μια πιθανή έξοδό της από το ευρώ. Η έξοδος όμως της Ελλάδας θα διαλύσει συνολικά την ευρωζώνη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσο υπάρχει αντίφαση στο να θέλει να παραμείνει μεν η Ελλάδα στην ευρωζώνη χωρίς όμως να αποδέχεται το Μνημόνιο ανέφερε: «Αντίφαση υπάρχει σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι Μνημόνιο και ευρωζώνη μπορούν να προχωρήσουν μαζί».

Παρομοίασε την ευρωζώνη ως μια αλυσίδα από 17 κρίκους, αναφέροντας πως εάν ένας κρίκος σπάσει θα καταστραφεί και η αλυσίδα.

«Επομένως είναι απολύτως παράλογοι όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να καταστρέφουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αλλά να διατηρούν την ευρωζώνη ανέπαφη. Εμείς επειδή πιστεύουμε ότι οφείλουμε απέναντι στην Ιστορία να διατηρήσουμε τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επειδή πιστεύουμε στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αγωνιζόμαστε για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη», τόνισε.Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση Μέρκελ για διοργάνωση δημοψηφίσματος για παραμονή ή μη στο ευρώ απάντησε:

«Η κ. Μέρκελ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι ισότιμη εταίρος στην ευρωζώνη που δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται στις χώρες της ευρωζώνης σαν να πρόκειται για χώρες προτεκτοράτο των χωρών με πιστοληπτική δυνατότητα τριπλού ΑΑΑ. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος, ο ελληνικός λαός κυρίαρχος, έχουμε διαδικασίες βάσει του δικού μας συντάγματος, συνεπώς δεν μπορεί η κ. Μέρκελ να ορίζει πότε θα κάνουμε δημοψήφισμα και για ποιο λόγο».

«Θα γίνει... Ολαντρέου»


Αναφορικά με τον Φρανσουά Ολάντ και την άρνηση του να τον συναντήσει, ανέφερε ότι είναι δικαίωμά του να δέχεται με βάσει το Πρωτόκολλο να συναντήσει αρχηγούς κρατών, αλλά θα πρέπει και ο ίδιος να γνωρίζει ότι πολύ γρήγορα θα κληθεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα και κυρίως εάν αυτά που έλεγε προεκλογικά ισχύουν και μετεκλογικά.

«Διότι εάν ο γαλλικός λαός έστειλε τον Νικολά Σαρκοζί να κάνει διακοπές στο Μαρόκο, τον έστειλε όχι για να αντικατασταθεί από κάποιον που κάνει την ίδια πολιτική, αλλά από κάποιον που θα την αλλάξει».

«Ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζει ότι δεν πρέπει να αθετήσει τις υποσχέσεις του διαφορετικά θα γίνει ένας "Ολαντρέου" και θα κινδυνεύει να έχει την εξέλιξη που είχαμε και στην Ελλάδα».Στο ερώτημα εάν στοχεύει να επαναδιαπραγματευτεί το σύνολο του Μνημονίου ή υπάρχουν σημεία που θα μπορούσε να αποδεχθεί, απάντησε:

«Το Μνημόνιο δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση διότι η κόλαση δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Το Μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα που οδηγεί τον ελληνικό λαό στην κόλαση και την καταστροφή. Δεν έχουμε να διαπραγματευθούμε κάτι από το Μνημόνιο, γιατί ακυρώθηκε από την ψήφο του λαού στις 6 του Μάη και θα μπει οριστικά στην Ιστορία από την ψήφο του ελληνικού λαού στις 17 Ιουνίου».

Και συνέχισε: «Εμείς θέλουμε να πείσουμε τους ευρωπαϊκούς λαούς και τις ηγεσίες τους ότι πρέπει να διαμορφώσουμε μια διαφορετική κοινή στρατηγική για όλη την Ευρώπη, να προχωρήσουμε σε μια επανίδρυση της Ευρώπης. Θα πρέπει να κουβεντιάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος του δημόσιου χρέους που δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες και πολύ γρήγορα την καρδιά, τον πυρήνα της Ευρώπης».

Βίντεο από την HumaniteΠρόσθεσε ότι, οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να σταματήσουν να ζητούν από τους φορολογούμενους να βάζουν τα λεφτά τους σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο, διότι το Μνημόνιο πέρα από απάνθρωπο και βάρβαρο είναι απολύτως και αναποτελεσματικό, σε 3- 4 μήνες εάν συνεχίσει η εφαρμογή του θα είμαστε μπροστά στην ανάγκη τρίτου χρηματοπιστωτικού πλαισίου και δεύτερης αναδιάρθρωσης του χρέους για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα, είπε, έκανε δώρο στην ανθρωπότητα την αξία της δημοκρατίας και σήμερα ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του και με τη στάση του είναι αυτός που επαναφέρει την έννοια και την αξία της Δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Και πρόσθεσε: Οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μια Ένωση χωρίς την αξία της δημοκρατίας, χωρίς να σέβονται την επιλογή των λαών.

Στο ερώτημα πως προτίθεται να δώσει μισθούς και συντάξεις εάν οι πιστωτές σταματήσουν να πληρώνουν και με ποιους στοχεύει να κυβερνήσει σε περίπτωση που αναδειχθεί ως πρώτο κόμμα, απάντησε:

«Οι μισθοί και οι συντάξεις κινδυνεύουν εάν εφαρμοσθεί το Μνημόνιο, διότι προβλέπει ένα ειδικό ταμείο όπου όλα τα έσοδα του κράτους πηγαίνουν εκεί προκειμένου να πηγαίνουν τα χρήματα κατά προτεραιότητα στους πιστωτές και ότι περισσεύει για τους μισθούς και τις συντάξεις».

Δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει εύκολα η χρηματοδότηση στην Ελλάδα.Στήριξε δε την άποψή του σε δηλώσεις του Ζαν Λυκ Μελανσόν, που εξήγησε πόσο συνδεδεμένο είναι το γαλλικό τραπεζικό σύστημα με το ελληνικό και πόσο συνδεδεμένη είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή.

«Μια μονομερής διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας, θα σήμαινε ένα απονενοημένο διάβημα για την ίδια την ευρωζώνη και εκατομμύρια πολίτες σε όλη την ευρωζώνη», είπε.

«Εμείς δεν θέλουμε να φθάσουμε εκεί, δεν είμαστε εδώ για να εκβιάσουμε τις ηγεσίες της ΕΕ. Είμαστε εδώ για να πείσουμε τους λαούς να αγωνισθούν μαζί μας και να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να δουν κατάματα την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ιστορική ευθύνη να αλλάξουν την πολιτική της λιτότητας που καταστρέφει τους λαούς».

Σχετικά με ποιους στοχεύει να κυβερνήσει, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί μια κυβέρνηση της αριστεράς.


Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει τον Α. Σαμαρά ως «μια ιμιτασιόν εκδοχή του κ. Σαρκοζί στην Ελλάδα».Διαβάστε:Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software