Μυστική συνάντηση Κοτζιά- Ντιμιτρόφ για την ονομασία

Μυστική συνάντηση Κοτζιά- Ντιμιτρόφ για την ονομασία
Υπό πλήρη μυστικότητα και αυστηρά μέτρα ασφαλείας διεξήχθη την Πέμπτη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ. 

Στη συζήτηση τέθηκε επί τάπητος η ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στην επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ δεν αναφερόταν ούτε ο τόπος, ούτε η ώρα συνάντησης των δύο πολιτικών.

Η συνάντηση των δύο ανδρών διεξήχθη στο ξενοδοχείο "Μακεδονία" στη Θεσσαλονίκη.

Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία στο ζήτημα της ονομασίας.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τη μεθοδολογία, η οποία θα ακολουθηθεί για την προσέγγιση των δύο πλευρών και το πλαίσιο που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν τη διαφορά στο θέμα του ονόματος.

Η συνάντηση, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ήταν εποικοδομητική και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Επίσης, οι δύο άνδρες εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα ενόψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες κυκλοφόρησε σε αλβανικά μέσα δημοσίευμα, το οποίο έκανε λόγο για συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική και την σκοπιανή πλευρά στο όνομα «Νέα Μακεδονία».


Το κλίμα των δύο μερών, "χάλασε" ωστόσο από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, με δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικό δίκτυο. 

Ο Μπουγιάρ Οσμάνι, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι Αθήνα και Σκόπια έχουν συναινέσει στο ότι «ο όρος "Μακεδονία" πρέπει να βρεθεί σε οποιαδήποτε παραλλαγή». 

Όπως είπε, συζητήθηκαν διάφορες παραλλαγές, αλλά ο ίδιος απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες μιας και θεωρεί ότι «οι δημόσιες αναφορές δεν είναι ώριμες και δεν βοηθούν».

«Θεωρώ ότι ορισμένες προτάσεις πρέπει να είναι επαρκώς προετοιμασμένες ώστε να αντέχουν την πίεση του κοινού», συμπλήρωσε, ενώ αποκάλυψε ότι η Ελλάδα ζητεί να μην είναι θέμα διαπραγμάτευσης το ζήτημα της ταυτότητας.

Σημείωσε την ανάγκη η χώρα του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για «λόγους ασφαλείας» και τόνισε την ανάγκη να γίνουν βήματα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, φέρνοντας ως παράδειγμα την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου των Σκοπίων.Καμμένος

Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο "Μακεδονία". Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε, τόνισε ο Πάνος Καμμένος, στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ. Ούτε new (νέα), ούτε upper (άνω) Μακεδονία, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Φωτό: voria.gr

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software