Γενέθλια το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου...

Γενέθλια το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου...
Της Αλεξάνδρας Κεντρωτή

Στεκόταν μπροστά από την σοκολατένια τούρτα με την κοτσίδα να πηγαίνει πέρα δώθε από την έξαψη και την αγωνία, έτοιμη να σβήσει τα κεράκια της. Η ώρα ήταν ήδη περασμένη και τα μάτια της έτσουζαν από την νύστα.  
 
Όσο οι υπόλοιποι τραγουδούσαν το γενέθλιο τραγουδάκι, διάλεγε με προσοχή τις λέξεις που θα χρησιμοποιούσε για την ευχή της: “εύχομαι να με φιλήσει ο Σταύρος το άλλο Σάββατο, στο πάρτι μου”!

Άνοιξε τα μάτια της
και είδε τους γονείς της να χαμογελάνε, τον παππού να χασμουριέται και την γιαγιά να σκουπίζει τα δάκρυά της.

Από το βάθος ακουγόταν η τηλεόραση που είχε ξεχαστεί αναμμένη και μπροστά της, δώδεκα ροζ κεράκια περίμεναν ένα φύσημα να τα ανακουφίσει από την φλόγα που τα έλιωνε.

Άγγιξε με τα ακροδάχτυλα το χοντρό μαλακό χαλί που βρισκόταν κάτω από τα γόνατά της, το χάιδεψε και πήρε βαθιά ανάσα συγκεντρώνοντας όλο τον αέρα στα πνευμόνια της. Για δευτερόλεπτα, η σιωπή στο δωμάτιο της φάνηκε εκκωφαντική. Όλοι είχαν σωπάσει και την περίμεναν να σβήσει τα κεράκια της.

Καθώς άφηνε τον αέρα ελεύθερο
να ξεγλιστρήσει από τα χείλη της, ακούστηκε από τα ηχεία της τηλεόρασης το σήμα των ειδήσεων. Έκτακτο δελτίο. Ο αέρας είχε πάρει τον δρόμο του, ελεύθερος πια, έτοιμος να σβήσει τη φωτιά που τρεμόπαιζε μπροστά του.

Στ’ αυτιά της έφταναν διάσπαρτες λέξεις που δεν μπορούσε να αποκωδικοποιήσει. Κυρίες και κύριοι, έκτακτο δελτίο, νεκρός, Εξάρχεια, αστυνομικός, 15χρονος, δύο αστυνομικοί, νεκρός, μαθητής, Αλέξης, Εξάρχεια, νεκρός. Μαθητής. 15χρονος. Από πυρά αστυνομικού. Νεκρός.

Σήκωσε το κεφάλι και δεν βρήκε κανέναν δίπλα της να της ευχηθεί και να την φιλήσει. Όλοι είχαν σταθεί μπροστά στην τηλεόραση μουρμουρίζοντας και χειρονομώντας.

Ο αέρας είχε ήδη σβήσει τα κεράκια
και τα μάτια της είχαν αρχίσει πια να τρέχουν δάκρυα. Χάιδεψε το μαλακό χαλί γυρεύοντας παρηγοριά, προσπαθώντας να βάλει σε σειρά τις λέξεις που τριγύριζαν νευρικά στο μυαλό της.

Οι γονείς της, της είχαν υποσχεθεί πως μόλις θα έσβηνε τα δώδεκα κεράκια της θα την άφηναν να βγει με τις φίλες της κάποιο απόγευμα.

Αυτή και οι φίλες της μόνο, ίσως και ο Σταύρος, χωρίς γονική συνοδεία... Το περίμενε πως και πως.

Ένοιωθε μεγάλη κι ανεξάρτητη
, υπεύθυνη για τον εαυτό της, ελεύθερη. Είχε υποσχεθεί στα κορίτσια πως θα έπαιρναν το λεωφορείο νωρίς το μεσημέρι και θα κατέβαιναν στο κέντρο της Αθήνας.

Πρώτα μια βόλτα στην Ερμού, να χαζέψουν τις βιτρίνες, έπειτα Αγία Ειρήνη για ζεστή σοκολάτα και τέλος Μοναστηράκι για σουβλάκι στο χέρι.

Η σκέψη αυτή την πλημμύριζε ανυπομονησία  αλλά και αγωνία. Αυτόν τον αδιόρατο φόβο που κατακλύζει όλους μας όταν είναι να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα, να πάμε παρακάτω, να ενηλικιωθούμε με όποιον τρόπο.

Τα αυτιά της βούιζαν ακόμα
από τη φωνή του δημοσιογράφου. Το χαλί είχε αρχίσει να μαδάει κάτω από τις παλάμες της και στο μυαλό της αναβόσβηναν σαν τρισδιάστατο matrix οι λέξεις «15χρονος από πυρά αστυνομικού».

Τρία χρόνια, μόνο τρία χρόνια την χώριζαν από εκείνον τον μαθητή. Πανικοβλήθηκε. Η ανάσα της είχε σκαλώσει στους πνεύμονες και δεν μπορούσε να βγει. Χοντρές στάλες ιδρώτα κύλησαν από το μέτωπό της και οι παλάμες γραπώθηκαν για άλλη μια φορά από τις μακριές μάλλινες τρίχες του χαλιού.

Ήθελε να φωνάξει για βοήθεια μα η φωνή της δεν έβγαινε. Δεν είχε αέρα και η γλώσσα ήταν μουδιασμένη και αφημένη μέσα στο στόμα της, σαν πετσέτα πολυχρησιμοποιημένη, μουσκεμένη και πεταμένης πάνω σε μια καρέκλα να κρυώνει και να μουχλιάζει. 

Άκουσε τον άνεμο να σφυρίζει έξω
από το τζάμι και θέλησε να τον ακολουθήσει. Άνοιξε το παράθυρο και τον φώναξε κοντά της.

Γραπώθηκε από πάνω του και η αναπνοή της βρήκε μια μικρή χαραμάδα και πέρασε από το λαρύγγι της που το ένοιωθε να σφίγγεται και να καίει. Θέλησε να φωνάξει δυνατά, να τσιρίξει, μα οι φωνητικές της χορδές είχαν σπάσει στα δύο και οι νότες δεν την καταδέχονταν πια.

«Ψυχολογικό σοκ» είπε ο γιατρός. «Θα περάσει, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε το πότε». Η φωνή της είχε δραπετεύσει. Δεν ξαναμίλησε από εκείνη την μέρα. Δεν ξαναβγήκε από το σπίτι. Η ζωή που δεν ζούσε την είχε φοβίσει πολύ.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software