Guardian: Τσίπρας, ο ασυνήθιστος επισκέπτης του Τραμπ

Guardian: Τσίπρας, ο ασυνήθιστος επισκέπτης του Τραμπ
Στη συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ αναφέρεται ο Guardian που χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «ασυνήθιστο επισκέπτη στον Λευκό Οίκο» και σημειώνει καυστικά: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κάποτε μαχητικός μαρξιστής, ήταν ανοιχτά κατά της υποψηφιότητας Τραμπ για την αμερικανική προεδρία, λέγοντας δημοσίως πως ήλπιζε να μην εκλεγεί.

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ έχει αναφερθεί πολύ λίγες φορές στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις αναφορές του στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Ωστόσο, οι επιδεινούμενες σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ έχουν οδηγήσει την Ουάσινγκτον σε μια επανεκτίμηση των δεσμών της, τονίζει ο Guardian, με τον πρώην πρέσβη Νίκολα Μπερνς να σημειώνει: «Δεδομένων όλων των προβλημάτων με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι ένας σχετικά σταθερός σύμμαχος στην ανατολική Ευρώπη».

Μάλιστα, ο Guardian αναφέρεται και στην ειρωνεία, όπως τη χαρακτηρίζει, με την αλλαγή στάσης του Αλέξη Τσίπρα, την οποία δεν ξεχνούν αρκετοί διπλωμάτες: Ενώ ο Τσίπρας και οι αριστεροί σύντροφοί του έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να διατηρήσουν τον αντιαμερικανισμό, ενόσω ήταν στην αντιπολίτευση, η Αθήνα προσπάθησε πολύ να υποστηρίξει τη δυτική συμμαχία από τότε που η συγκυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία.

Δεν παραλείπει, μάλιστα, να αναφερθεί και στο ρόλο του προέδρου των ΑΝΕΛ: «Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, επικεφαλής των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, τάσσεται απροκάλυπτα υπέρ των Αμερικανών και του Τραμπ».

O Guardian, προκειμένου να εξηγήσει τη στροφή αυτή, φιλοξενεί και δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως του Κώστα Δουζίνα: «Μετά τους μελοδραματισμούς του Βαρουφάκη, η κυβέρνηση έμαθε τη σημασία της μαλακής ισχύος, πώς να κερδίζει φίλους και να επηρεάζει με αθόρυβο τρόπο».

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία δεσμών όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Αίγυπτο, τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

«Σε μια περίοδο που η Τουρκία γίνεται απρόβλεπτη ή ακόμη και παράλογη, η Ελλάδα δείχνει τη σημασία της δέσμευσης σε αρχές και φίλους», υποστηρίζει.

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ν. Μπερνς, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις καλές σχέσεις της Αθήνας με την Κίνα, υπενθυμίζοντας αφενός ότι η χώρα της Άπω Ανατολής έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα από τότε που ξεκίνησε η κρίση και αφετέρου ότι ο Τσίπρας τώρα θα μπορέσει να εγγυηθεί στην Ουάσινγκτον πως στα μεγάλα διεθνή θέματα δεν είναι υποχρεωμένος στη Ρωσία ή στην Κίνα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Αθήνα έχει κερδίσει την εύνοια του Τραμπ επειδή εξακολουθεί, παρά τις συνθήκες κρίσης, να δίνει ποσοστό 2,38% του ΑΕΠ της για την άμυνα, το δεύτερο μεγαλύτερο στις χώρες του ΝΑΤΟ.

Ο Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Τραμπ αναμένεται να δώσει έμφαση στον γεωπολιτικό ρόλο και τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Παρότι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η Σούδα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, η βάση στην Κρήτη έχει κεντρική σημασία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Από την ελληνική πλευρά υπάρχει επίσης η ελπίδα ότι ο Λευκός Οίκος θα παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο στο να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Πολλά βέβαια εξαρτώνται από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους του οποίου είναι οι ΗΠΑ, σημειώνει.

«Ένα κεντρικό ερώτημα για τις ΗΠΑ είναι εάν πρέπει να ασκηθεί πίεση για μακροπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της», τονίζει ο Μπερνς, και προσθέτει: «Είναι δύσκολο να δει κανείς την Ελλάδα να ανακάμπτει χωρίς κάτι τέτοιο».  

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Guardian, ο Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον Τραμπ να πιέσει το ΔΝΤ να δείξει περισσότερη ευελιξία.

«Εάν καταφέρουν τον Τραμπ να μιλήσει δημοσίως για ελάφρυνση χρέους, θα είναι μια μεγάλη επιτυχία», ανέφερε ο Αλεκ Μάλι, πρώην υψηλόβαθμος διπλωμάτης των ΗΠΑ. Και κατέληξε: «Μέχρι τώρα η διοίκηση Τραμπ άφηνε το θέμα τελείως στα χέρια των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ».

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software