"Η Συνθήκη της Λωζάνης χρειάζεται επικαιροποίηση"

"Η Συνθήκη της Λωζάνης χρειάζεται επικαιροποίηση"
"Όλες οι συνθήκες, και αυτή της Λωζάνης, χρειάζονται επικαιροποίηση. Η επικαιροποίηση δεν αφορά μόνο την Τουρκία αλλά και την Ελλάδα, και θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής", δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, λίγες ώρες πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα. 

Αποσαφήνισε πως όταν μιλάει για επικαιροποίηση "μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω".

"Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, αλλά μπορούμε να καθίσουμε και να τα συζητήσουμε", είπε χαρακτηριστικά. 

Επισήμανε μάλιστα πως υπάρχουν αρκετές κρίσεις που θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί, πως θα μπορούσε η επικαιροποίηση να είναι αμοιβαία επωφελής και διαμήνυσε πως η ασφάλεια και η φιλία μεταξύ των χωρών μας μπορούν να κάνουν περισσότερα για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και τη φιλία μας. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη "να υπερβούμε τις όποιες περιπλοκές" και ότι τα ταξίδια των εμπορικών και των τουριστικών πλοίων θα πρέπει να γίνονται ανενόχλητα.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, "για να ξεπεράσουμε την κρίση θα πρέπει να έρθουμε κοντά και να συζητήσουμε ακόμη μία φορά", υποστηρίζοντας πως αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον των δύο χωρών. "Μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας μέσα από το διάλογο", συμπλήρωσε. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος παρατήρησε πως στα έθιμα και τις παραδόσεις των δύο λαών υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες και ανέφερε ως παράδειγμα τους Έλληνες που ζουν στα νησιά της Ίμβρου και της Τενέδου και έχουν κοινή ζωή με τους Τούρκους. Στο πρίσμα αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση πως "μπορούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον" και τόνισε την ανάγκη να εστιάσουν οι δύο χώρες σε αυτά.Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί 

Ο κ. Ερντογάν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των 8 Τούρκων στρατιωτικών, που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα και των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών την πρώτη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, του είπε ότι "σε 15 με 20 ημέρες θα είχαν εκδοθεί στην Τουρκία από την Ελλάδα".

"Αλλά δυστυχώς βρίσκονται ακόμα στην Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να τους έχει εκδώσει, καθώς- όπως είπε- οι δυο χώρες έχουν υποφέρει πολύ από πραξικοπήματα και από την τρομοκρατία.

Υποστήριξε, δε, πως αν είχε γίνει στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο με το πραξικόπημα στην Τουρκία, "θα ήμασταν πολύ προσεκτικοί, θα είχαμε θέσει τους δράστες υπό κράτηση και θα τους είχαμε εκδώσει στην Ελλάδα".

"Εσείς είχατε υποφέρει από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη, κι εμείς έχουμε υποφέρει από το PKK και τώρα έχουμε τους Γκιουλενιστές. Αν είχαμε μέλη της 17 Νοέμβρη στην Τουρκία, θα τα είχαμε εκδώσει αμέσως στην Αθήνα", είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την υπόθεση.

Ερωτηθείς, μάλιστα, για τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας που είναι ανεξάρτητη στην Ελλάδα, ο κ. Ερντογάν, αντέτεινε ότι αυτά τα θέματα θα πρέπει να τα λύνει η εκτελεστική εξουσία, και όχι να μένουν "στα χέρια της Δικαιοσύνης" και της γραφειοκρατίας. 

"Η καθυστερημένη Δικαιοσύνη, δεν είναι Δικαιοσύνη", τόνισε.Δείτε τη συνέντευξη
Διαβάστε:"Θα συνεχίσω να είμαι δυνατός"

Σε ερώτηση αναφορικά με τις κατηγορίες που του προσάπτουν ότι φέρεται ως δικτάτορας και ότι έχει εγκαθιδρύσει δικτατορικό καθεστώς στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, αντέτεινε ότι έχει λάβει μέρος σε 9 εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έχει θριαμβεύσει, με ποσοστό συμμετοχής πάνω από το 80% των πολιτών, ενώ για πρώτη φορά- όπως είπε- εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το λαό. 

"Όλοι όσοι μας προσβάλουν αποκαλούνται Δημοκράτες", είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ο ίδιος θα συνεχίσει να είναι "δυνατός" και το κόμμα του να είναι το ισχυρότερο στην Τουρκία. 

Υποστήριξε, δε, πως το δικαστικό σύστημα στην Τουρκία, είναι πιο δίκαιο, από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. 
"Στην απόπειρα πραξικοπήματος σκοτώθηκαν 251 άνθρωποι και χιλιάδες τραυματίστηκαν. Τι έπρεπε να κάνουμε με αυτούς; Να τους αφήναμε ελεύθερους;", αναρωτήθηκε ο ίδιος.Η κατάσταση στο Αιγαίο

Σε ερώτηση αν είχε μια δυνατή λύση για το Αιγαίο πώς θα έμοιαζε, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: 

"Στο Αιγαίο υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των νησιών που είναι αρκετά προβληματικές και θεωρώ ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν. Έχουμε θέματα στην οριοθέτηση εναέριου χώρου και θαλάσσιων συνόρων στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας", και συμπλήρωσε πως εφόσον υπερβούμε αυτά τα προβλήματα τότε και οι δύο χώρες θα ανακουφιστούν. 

Προσέθεσε πως "δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις".

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι "δεν είναι σωστό να μιλάμε για τον κίνδυνο πολέμου". 

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι κακές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι κομμάτι του παρελθόντος και τονίζοντας  πως πρέπει να σφυρηλατήσουμε ένα πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των δύο κρατών. "Αν μπορούμε να σφυρηλατήσουμε την αλληλεγγύη, νομίζω ότι οι σχέσεις των δύο κρατών θα μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω", σημείωσε.

"Έχω συναντηθεί με τέσσερις Έλληνες πρωθυπουργούς, είχαμε θετικές συνομιλίες, αλλά δεν καταφέραμε να έχουμε αποτελέσματα", πρόσθεσε. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Κώστα Σημίτη- για τον οποίο μάλιστα ρώτησε αν παραμένει ακόμη στην πολιτική σκηνή- στον Κώστα Καραμανλή, στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Αλέξη Τσίπρα

Αναφέρθηκε ονομαστικά και σε υπουργούς Εξωτερικών, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software