Κοντονής: Ανεύθυνη η στάση ΝΔ- ΔΗΣΥ

Κοντονής: Ανεύθυνη η στάση ΝΔ- ΔΗΣΥ
«Είναι πρωτόγνωρη πρακτική στα κοινοβουλευτικά χρονικά και στάση ανευθυνότητας, το να δηλώνεις ότι συμφωνείς με μια διάταξη, αλλά δεν την ψηφίζεις επειδή το συμμαχικό κόμμα στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει αντιρρήσεις» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στην Ολομέλεια για το «τελεσίγραφο» από τη ΝΔ και τη ΔΗ.ΣΥ.

«Η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης έφερε την τροπολογία για τη δυνατότητα επαναπροσφυγής ενός έλληνα πολίτη στην ελληνική Δικαιοσύνη, μετά την αίσια έκβαση γι' αυτόν της δίκης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανέφερε για την τροπολογία, η οποία απεσύρθη το βράδυ της Τρίτης και άφησε αιχμές για τη στάση των κομμάτων, επισημαίνοντας ότι οι διατάξεις αυτές είχαν από την πρώτη στιγμή τεθεί σε γνώση της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

«Μίλησα εγώ και ο εισηγητής της πλειοψηφίας και ουδείς άλλος από τους εκπροσώπους των κομμάτων, δεν είπε το παραμικρό, δεν εξέφρασε την παραμικρή κρίση. Η κυβέρνηση λοιπόν δεν νομοθετεί εν κρυπτώ αλλά με απόλυτη διαφάνεια φέραμε αυτή τη διάταξη, τη θέσαμε στην κρίση της επιτροπής και ουδείς εξέφρασε την ελάχιστη ή παραμικρή αντίρρηση» είπε ο υπουργός και προέτρεψε όσους σήμερα εκτοξεύουν μύδρους, να ξαναδιαβάσουν τη διάταξη.

«Τα συγκεκριμένα άρθρα έχουν να κάνουν με τον σεβασμό των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη δυνατότητα που παρέχεται στους έλληνες πολίτες, εάν έχουν κερδίσει κάποια δίκη, να επανεξεταστεί η υπόθεσή τους από τα ελληνικά δικαστήρια. Τα ελληνικά δικαστήρια θα αποφασίσουν εκ νέου λαμβάνοντας υπόψη και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για το βάσιμο ή όχι των λόγων» είπε.

Και επανέλαβε ότι η προωθούμενη διάταξη δεν δεσμεύει τα ελληνικά δικαστήρια, τα οποία θα επανεξετάσουν όλο το πλέγμα ισχυρισμών και αποφάσεων του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και θα αποφασίσουν.

«Είναι προδήλως αβάσιμο να λέτε ότι αυτή η διάταξη αφορά μόνο τα σωματεία, τα οποία θέλανε κάποιοι να ονομάζουν "τουρκικά" στη Θράκη, διότι και σε αυτή την περίπτωση, πάλι κυρίαρχα, η ελληνική Δικαιοσύνη θα σταθμίσει μια απόφαση ενός ευρωπαϊκού δικαστηρίου με τις διεθνείς συνθήκες της χώρας οι οποίες είναι εν ισχύ και μπορεί να καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα από διαφορετικό δρόμο» είπε.

Σχολιάζοντας, δε, την τοποθέτηση που είχε κάνει ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Αχμέτ Ιλχάν, ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές, ο υπουργός υπενθύμισε πως η νομοθετική εξουσία δεν μπορεί να υπαγορεύσει αποφάσεις στη Δικαιοσύνη.

«Όλη αυτή συνεπώς η ομιχλώδης κατάσταση, περί εθνικών θεμάτων που με τη συγκεκριμένη τροπολογία δρομολογούνται αντεθνικές συμπεριφορές, είναι κωμικές, αστήρικτες και προβάλλονται για μικροκομματικούς λόγους» είπε ο κ. Κοντονής και άφησε αιχμές και για τη στάση του Ποταμιού που χθες βράδυ πριν την απόσυρση της τροπολογίας είχε δηλώσει ότι θα επιφυλαχθεί για την τελική στάση από την εξέλιξη της συζήτησης.

Όσο για το χθεσινό τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση από τη ΝΔ και τη ΔΗ.ΣΥ., πως δεν θα ψηφίζουν διάταξη, την οποία δεν θα ψηφίζουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι αυτή η πρακτική και συμπεριφορά κομμάτων είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο στα κοινοβουλευτικά χρονικά, είναι στάση ανευθυνότητας το να έρχονται βουλευτές και κόμματα και να δηλώνουν ότι αν και συμφωνούν με μια διάταξη, δεν θα την ψηφίσουν, επειδή το συμμαχικό κόμμα στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει αντιρρήσεις.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software