Ξεκίνησε η απάντληση από το ναυάγιο αφού "μαύρισε" ο Σαρωνικός

Ξεκίνησε η απάντληση από το ναυάγιο αφού "μαύρισε" ο  Σαρωνικός
Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο "Αγία Ζώνη ΙΙ", στον Σαρωνικό, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, ολοκληρώθηκαν πλέον οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου. 

Ωστόσο,  αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, καθώς  έχουν εντοπιστεί πολλές εστίες ρύπανσης οι οποίες έχουν εξαπλωθεί στα νότια προάστια, αφού  τμήματα της πετρελαιοκηλίδας παρασύρθηκαν από τον αέρα

Τη δεύτερη μαρίνα Γλυφάδας επισκέφθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης. Εκεί κομμάτια της ρύπανσης έχουν φτάσει στην παράκτια περιοχή, όπου ήδη επιχειρεί στο πλαίσιο της διαδικασίας απορρύπανσης, ένα βυτιοφόρο.
 
Ο δήμος Γλυφάδας έχει τοποθετήσει κορδέλες κατά μήκος της παραλίας και ενημερώνει με ταμπέλες του δημότες, να μην προσέρχονται προς το παρόν για κολύμβηση για λόγους δημόσιας υγείας και έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα.

 
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη στη Σαλαμίνα, έφτασε στη Γλυφάδα και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, με εκτεταμένη ρύπανση και έντονη οσμή σε όλο μας το παραλιακό μέτωπο. 

"Η μάχη είναι άνιση. Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και συνδράμουμε με όποια μέσα διαθέτουμε στο έργο των αρμόδιων φορέων: τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα, ρίξαμε αντιρρυπαντικό υλικό (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες", αναφέρει ο κ. Παπανικολάου. 

Παράλληλα, ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων. 

"Παρακαλούμε θερμά, μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα, να μην προσέρχονται οι λουόμενοι στην παραλία και να σέβονται όλοι τις σημάνσεις της δημοτικής αστυνομίας. Ελπίδα όλων μας είναι ότι η ζημιά θα περιοριστεί το συντομότερο δυνατό. Οι ευθύνες ωστόσο για την καταστροφή, είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα", επισημαίνει ο δήμαρχος Γλυφάδας.Πλωτά φράγματα

Εν τω μεταξύ, πλωτά φράγματα έχουν τοποθετηθεί σε περιοχές κατά μήκος του όρμου Κυνοσούρας και του κόλπου των Σεληνίων της νήσου Σαλαμίνας, καθώς και σε σημεία της ακτογραμμής μεταξύ Σχολής Ναυτικών Δοκίμων έως τη μαρίνα Ζέας στο κέντρο του Πειραιά.
 
Στις συγκεκριμένες περιοχές, επιχειρούν για καθαρισμό της ρύπανσης εξειδικευμένα συνεργεία της ιδιωτικής εταιρείας με βυτιοφόρα οχήματα.
 
Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου καθώς και στις θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται από τον λιμένα Πειραιά μέχρι και τον Άγιο Κοσμά, συνεχίζουν να επιχειρούν περιπολικά σκάφη του λιμενικού και ειδικά αντιρρυπαντικά, πλωτός γερανός με πλωτά φράγματα, ρυμουλκά και παράκτια σκάφη ιδιωτικής εταιρείας.
 
Σημειώνεται ακόμη, ότι στο πλαίσιο παροχής από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα "EMSA" (European Maritime Safety Agency) στα κράτη-μέλη, ενός δικτύου πλοίων αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων (EMSA Network of Oil Spill Response Vessels), ενεργοποιήθηκε το αντιρρυπαντικό σκάφος AKTAIA OSRV με εξοπλισμό αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων.
 
Να σημειωθεί ότι στην στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, φέρνει την επόμενη εβδομάδα την υπόθεση της ρύπανσης από το ναυάγιο του Δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ", ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αίτημα που ήδη υπέβαλε το υπουργείο, ώστε να ενημερωθεί πλήρως ή ελληνική κοινή γνώμη για την κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανση.Έκτακτη σύγκληση της ίδιας επιτροπής ζήτησε και ο Βουλευτής Χίου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Νότης Μηταράκης.  

Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγόρησε πως "παριστάνει ότι έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ενώ παραμένει θεατής στο οικολογικό έγκλημα που συντελείται στον Σαρωνικό", εξαπέλυσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software