Το 24ωρο του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα

Το 24ωρο του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα
Σε καλό κλίμα εξελίχθηκε το επίσημο δείπνο που παρέθεσε στον τούρκο πρόεδρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εν αντιθέσει με το μεσημβρινό και απογευματινό μπρα-ντε-φερ με τον Ταγίπ Ερντογάν για όλα τα ανοιχτά θέματα.

Λίγο μετά τις 19.30, το προεδρικό ζεύγος της Τουρκίας έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο και το επίσημο δείπνο ξεκίνησε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο κ. Παυλόπουλος στην προσφώνηση του προς τον κ. Ερντογάν, είπε: "Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στη φιλόξενη Αθήνα. Αυτή την επίσκεψη γίνεται 65 ολόκληρα χρόνια από την προηγούμενη. Μια επίσκεψη η οποία μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τις ιστορικές διαστάσεις που αρμόζουν στο μέλλον και την προοπτική των λαών μας. Εμείς οι Έλληνες πάντα προσδοκούμε να ξαναγυρίσουμε σε αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης, γιατί είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν, από αυτά που μας χωρίζουν".

"Μπορούμε να χτίσουμε τις γέφυρες του μέλλοντος. Γιατί οι λαοί μας έχουν περάσει πολλά. Ιδίως από έναν πόλεμο στην Μέση Ανατολή για τον οποίο δεν είμαστε υπεύθυνοι, αλλά τις συνέπειές του τις ζούμε καθημερινά. Είμαι βέβαιος ότι θα ξαναφτιάξουμε τις σχέσεις μας.

Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό.
Εμείς οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε μαζί σας σε αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας. Δεν πρέπει ό,τι μας δίχασε, να μπει εμπόδιο στο μέλλον μας. Αυτά που ενώνουν τα συμφέροντα των δύο λαών, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούν να μας διχάσουν".

Η αντιφώνηση Ερντογάν

"Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ σε αυτή τη φιλόξενη διοργάνωση. Πριν από 65 χρόνια, πρώτη φορά πραγματοποιείται μια επίσημη επίσκεψη από Πρόεδρο της Τουρκίας και νιώθω μεγάλη χαρά. Στην πραγματικότητα είμαστε δύο λαοί που ζούμε δίπλα δίπλα και έχουμε μια προαιώνια ιστορία που βασίζεται σε βάθος χρόνου.

Η πολιτισμική συνύπαρξη μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα. Στόχος μας με αυτή την επίσκεψη είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος, ιδιαιτέρως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς με προβλήματα στην περιοχή μας, η συνεργασία μας αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν συμπολίτες που κάνουν επενδύσεις και τους συναντώ τακτικά. Όταν μου εκφράζουν την ικανοποίηση τους, σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον.

Αν λάβουμε τα σωστά μηνύματα από το παρελθόν, θα χτίσουμε ένα σωστό μέλλον. Στο πεδίο της ενέργειας υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού με αγωγό ΤΑΡ, ενεργειακούς πόρους, φυσικό αέριο. Βλέπουμε ότι αποτελεί σημαντική υποδομή για εξέλιξη τεχνολογίας.

Στην πολιτική, για την ΕΕ, ευχαριστώ την Ελλάδα που στέκεται στο πλευρό μας. Ένα από τα βήματα που θα κάνουμε μαζί είναι και η συνεργασία μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θέλω να ευχαριστήσω για τη φιλοξενία τόσο εξ ονόματος μου, όσο και της συζύγου μου και των συνεργατών μου.

Οι δύο λαοί έχουμε προϊστορία αιώνων. Η πολιτισμική συνύπαρξή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα.
 Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με προβλήματα στην περιοχή μας, η συνεργασία μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία".Τι προηγήθηκε

Η πρώτη του επαφή ήταν με τον έλληνα ομόλογο του, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και εξελίχθηκε ένα άνευ προηγουμένου λεκτικό μπρα-ντε-φερ αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Το κλίμα ήταν ψυχρό, με τους δύο άνδρες να ανεβάζουν τους τόνους και να μην κοιτιούνται καν στη διάρκεια των δηλώσεων τους.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα- Ερντογάν, καθώς οι δύο άνδρες έθεσαν σειρά θεμάτων και ο ένας απαντούσε στον άλλο. Διαβάστε τις δηλώσεις

Νωρίτερα, κατά την υποδοχή Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις σύντομες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, έθεσε τον αλληλοσεβασμό, το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών ως προϋποθέσεις για να χτιστούν γέφυρες με σταθερά θεμέλια ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

"Σκοπός της επίσκεψης είναι να υψώσουμε γέφυρες μεταξύ μας και όχι τείχη", είπε.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: "Οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές".

Το κλίμα που έχει εισπραχθεί κατά τις πρώτες ώρες τις παρουσίας Ερντογάν στην Αθήνα ήταν ψυχρό.

Οι κοινές δηλώσεις καθυστέρησαν κατά μία ώρα, ενώ ανατράπηκε το επίσημο πρόγραμμα της συζύγου του τούρκου προέδρου, Εμινέ, η οποία μολονότι είχε προγραμματιστεί να επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης και το Σύλλογο Αγάπη, συνοδευόμενη από την Σίσσυ Παυλοπούλου και τη Μπέτυ Μπαζιάνα, τελικώς δεν πήγε λόγω έκτακτης αδιαθεσίας.

Αντιθέτως, δέχθηκε την επίσκεψη της κ. Μπαζιάνα στο ξενοδοχείο όπου διαμένει το τουρκικό προεδρικό ζεύγος.

Σκληρή αντιπαράθεση Παυλόπουλου- Ερντογάν

Απάντηση στις δηλώσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης έδωσε στον Τούρκο Πρόεδρο ο έλληνας ομόλογός του Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την πρωινή συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία εξελίχθηκε σε ένα σκληρό -εκτός πρωτοκόλλου- debate, στο οποίο τέθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που κλονίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

"Η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας ήταν η συνθήκη της Λωζάνης. Για μας αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει πλήρως τα ζητήματα", είπε.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε στον κ. Παυλόπουλος θέτοντας θέμα τουρκικής μειονότητας και των μουφτήδων στη Δ. Θράκη. 

"Στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά", είπε.Η κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη

Στις 11:30 ο κ. Ερντογάν μετέβη στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τον καλωσόρισε στην Αθήνα: "Καλωσήλθατε, κ. πρόεδρε. Είναι ιστορική στιγμή να βρίσκεστε εδώ, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά από 65 χρόνια. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε".

Το τελετουργικό ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνου, ανάκρουση των δύο εθνικών ύμνων, επιθεώρηση των αγημάτων και χαιρετισμούς στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Στις 11:45 ο κ. Ερντογάν μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Ηρώδου Αττικού όπου τον υποδέχτηκε επισήμως ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. 

Στην είσοδο του Μεγάρου ο Τούρκος Πρόεδρος είχε θερμή χειραψία με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκος Βούτση τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Η άφιξη Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν μετά της συζύγου του και πολυμελούς αντιπροσωπείας έφθασε με μικρή καθυστέρηση γύρω στις 10:40, στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το αεροσκάφος του Τούρκου προέδρου, ένα Airbus 320, απογειώθηκε στις 9:20 το πρωί από το αεροδρόμιο Εσέν Μπουγκά της Άγκυρας. Δύο τούρκικα F-16 τον συνόδευαν μέχρι το σημείο που τέμνονται τα FIR Αθηνών και Κωνσταντινούπολης.

Περίπου 10:06 το αεροσκάφος του Ερντογάν μπήκε στο FIR Αθηνών από την περιοχή νοτίως της Χίου. Τρία ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από τη Λάρισα συνόδευσαν το Airbus του προέδρου της Τουρκίας.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, τον Τούρκο πρόεδρο και τη σύζυγό του υποδέχτηκε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς σε μια ανεπίσημη τελετή υποδοχής. 

Μάλιστα την ώρα που τον υποδεχόταν ο κ. Κοτζιάς του έδειξε την κόκκινη γραβάτα του θυμίζοντας στον κ. Ερντογάν ότι του την είχε δωρίσει εκείνος. 

Το πρόγραμμα Ερντογάν την Παρασκευή

11:15: Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος». Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

12:10: Άφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

13:30-15:00: Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

16:00: Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.


Επιμέλεια: Λουκάς Βελιδάκης, Έλλη Κομνηνού

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software