Με ενοχλεί (και με ενοχλεί πάρα πολύ...)

Με ενοχλεί (και με ενοχλεί πάρα πολύ...)
Του Λουκά Βελιδάκη

Με ενοχλεί
το να βλέπω πιτσιρίκια με κουκούλες που διαλύουν το κέντρο της Αθήνας ανενόχλητοι, υπό το διακριτικό βλέμμα της ΕΛ.ΑΣ, που καταφανώς έχει εντολές "να μην αγγίζει".

Με ενοχλεί
το μήνυμα που βγαίνει προς τα έξω και μετατρέπεται τελικά σε συνολική κουλτούρα- ειδικά προς τους πιτσιρικάδες. Ότι μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, χωρίς να πληρώσεις το τίμημα. Ότι το χάος, η ασυδοσία, η τυφλή βία, ο τραμπουκισμός είναι μέρος μιας ιδιότυπης κανονικότητας στην Ελλάδα που αρνείται να συνέλθει.

Με ενοχλεί
που η "αντίδραση" των νέων (φαίνεται πως) περιορίζεται στο μπάχαλο που προκαλούν οι απειροελάχιστοι με τις κουκούλες και δεν δίνεται η αντίστοιχη έμφαση σε άλλα παιδιά που επαναστατούν αλλιώς- που ακολουθούν την εποχή τους και δίνουν τη μάχη να σπάσουν το κέλυφος της οπισθοδρόμησης.

Με ενοχλεί
που επιμένουμε ως χώρα να ζούμε εθιμοτυπικώς με επετείους (και όλα τα παρελκόμενα τους: πορείες, παλιακά συνθήματα, επεισόδια, κλειστοί δρόμοι, κλπ). Δεν προσφέρουν τίποτα, παρά μόνο την υποβάθμιση των λόγων της εκάστοτε επετείου. Δεν ενεργοποιούν σκέψεις αναστοχασμού, δεν κινητοποιούν νέα παραδείγματα, παρά μόνο ανακυκλώνουν "ηρωικές" πράξεις που κλωθογυρίζουν στα ίδια και τα ίδια, οδηγώντας σε ένα μόνιμο αδιέξοδο.

Με ενοχλεί
και με τρομάζει συνάμα το ενδεχόμενο να έχουμε συνηθίσει αυτή την κατάσταση, να τη θεωρούμε μέρος της καθημερινότητας μας, να μοιάζει γεγονός τετελεσμένο και αναμφισβήτητο αυτή η τερατογένεση μιας κοινοτοπίας του κακού, απολύτως αποδεκτή (θέλοντας και μη) από όλους.

Με ενοχλεί
αυτή η παθητικότητα που περιορίζεται (ράθυμα, βαριεστημένα και κυρίως αντιδημιουργικά) σε έκφραση μιας αρνητικής άποψης, την ανταπάντηση από τη διαφορετική άποψη και τελικώς τη στείρα αντιπαράθεση. Απολύτως στείρα. Κενό που γεμίζει το κενό. Μια έρημος μέσα στα ερείπια.

Με ενοχλεί
που η Ελλάδα επιμένει να ζει στο παρελθόν, ενώ μπορεί (και μερικώς το κάνει) να συνομιλεί με το μέλλον.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software