Μυτιλήνη: Έκκληση κτηνοτρόφων για βοήθεια

 Μυτιλήνη: Έκκληση κτηνοτρόφων για βοήθεια
Έκκληση απευθύνουν κτηνοτρόφοι σε πολλά σημεία του ορεινού όγκου της Λέσβου, να βοηθηθούν για να μπορέσουν να φτάσουν στα κοπάδια τους. Κεντρικοί, αλλά και αγροτικοί δρόμοι είναι αδιάβατοι από το χιόνι που φτάνει το ένα μέτρο.

Μάλιστα, κάποιοι κτηνοτρόφοι διανύουν χιλιόμετρα με τα πόδια, προσπαθώντας να φτάσουν στις στάνες για να ταΐσουν και να ποτίσουν τα ζώα τους. Πολλοί από αυτούς μάλιστα, όταν φτάσουν διαπιστώνουν πως υποχώρησαν στέγες από τις στάνες τους, οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, καταπλάκωσαν και σκότωσαν ζώα.

Να μεταβεί στο νησί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και να καταγράψει τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, αλλά και στην αγροτική παραγωγή, ζητά η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Λέσβου. «Πληρώνουμε μεγάλα ποσά κάθε χρόνο στον ΕΛΓΑ, χωρίς να αποζημιωνόμαστε σχεδόν ποτέ όταν υπάρχουν ζημιές» τόνισε, μιλώντας στον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ανεμώτιας στη δυτική Λέσβο, Σταύρος Μαντατής, τονίζοντας πως ακόμα και όταν λιώσουν τα χιόνια, το αγροτικό δίκτυο θα είναι αδιάβατο από δέντρα και κλαδιά που έχουν σπάσει από το βάρος του χιονιού.

Οι κτηνοτρόφοι και πρόεδροι πολλών χωριών που ζουν από την κτηνοτροφία, ζητούν να ανοίξουν οι οδικές αρτηρίες προς τα χωριά, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν βυτία από τυροκομεία και να συλλέξουν το γάλα που με τρομερή ταλαιπωρία κατάφεραν να κουβαλήσουν από τα χωράφια τους κτηνοτρόφοι.

Επίσης, την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ ζητούν με επιστολές τους, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός και η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν από την κακοκαιρία.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software