"Είπαν ψέματα για τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ"

"Είπαν ψέματα για τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ"
"Το μάθαμε μία ώρα πριν ότι κλείνουμε. Δεν το πίστευα. Δεν μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ότι θα κλείσει η ΕΡΤ. Μας βγήκε θυμός μετά την έκπληξη". Αυτό δηλώνει στο nooz η Ελένη Παπουτσάκη, διευθύντρια των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, τα οποία κλείνουν μετά την κυβερνητική απόφαση.

Συναντήσαμε την κ. Παπουτσάκη το απόγευμα της Κυριακής στο γραφείο της, εντός του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ.

Δίπλα της στέκονται μουσικοί και χορωδοί με με εμφανή τα σημάδια της αγωνίας και της απογοήτευσης στα πρόσωπα τους. Θέλουν όλοι να μιλήσουν. Να στείλουν το μήνυμα τους στην κυβέρνηση και κυρίως στην ελληνική κοινωνία.

Να γνωστοποιήσουν ποια είναι τα Μουσικά Σύνολα (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, Χορωδία ΕΡΤ), ποια η δράση τους, ποιο το έργο τους και γιατί η διάλυση τους συνιστά σημαντική απώλεια, όχι μόνο για τους ίδιους -επειδή χάνουν τη δουλειά τους- αλλά κυρίως για τον ελληνικό πολιτισμό.

Η κ. Παπουτσάκη έχει στιβαρή ομιλία, σίγουρη: "Ο λόγος του κ. Κεδίκογλου ήταν προσβλητικός για μας τους υπαλλήλους, δεν μπορεί να λέει ότι στην ΕΡΤ όλοι είναι λαμόγια και τεμπέληδες, δεν είμαστε".

Και προσθέτει με νόημα: "Είπαν ότι υπάρχει αδιαφάνεια. Αυτοί που διοικούν, που τοποθετούνται από την κυβέρνηση, γιατί δεν φρόντισαν να υπάρχει διαφάνεια;"

"Με έγγραφα και αποδείξεις..."


"Μας έβγαλε θυμό έγγραφο του Μαξίμου που υποστήριζε ότι τα Μουσικά Σύνολα κάνουν τρεις συναυλίες το χρόνο. Εκεί εξοργιστήκαμε όλοι. Έχουμε έγγραφα και αποδείξεις για το τι έχουν κάνει τα Μουσικά Σύνολα", σημειώνει η Ελ. Παπουτσάκη και μας παραθέτει τα στοιχεία:

- Το 2012 τα Μουσικά Σύνολα πραγματοποίησαν 75 συναυλίες και 46 εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά.

- Οι 20 συναυλίες ήταν δωρεάν για το κοινό. Στις υπόλοιπες συναυλίες -στο Μέγαρο Μουσικής με μεγάλους σολίστ και μαέστρους- οι τιμές των εισιτηρίων ανέρχονταν από 7 έως 20 ευρώ. Το φοιτητικό εισιτήριο κόστιζε 3,5 ευρώ.


"Δίναμε τη δυνατότητα να μάθει ο κόσμος την κλασική μουσική, να δει ένα ποιοτικό πρόγραμμα από 3,5 ευρώ", επισημαίνει.

Και προσθέτει:
"Το 2013, από 1/1 μέχρι την ημέρα που μας έκλεισαν κάναμε 25 συναυλίες. Στον προγραμματισμό μέχρι το τέλος του Ιουλίου υπήρχαν ακόμα 15 συναυλίες.

Μουσικοί και χορωδοί παρεμβαίνουν. "Αυτό ήταν λάσπη, κακοπροαίρετη λάσπη", λένε  αναφορικά με την πληροφορία ότι κάνουν ελάχιστες συναυλίες το χρόνο.


"Δεν μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ότι θα κλείσει η ΕΡΤ. Μας βγήκε θυμός μετά την έκπληξη", τόνισε στο nooz η Ελ. Παπουτσάκη

Οι "υπέρογκοι" μισθοί

Η κ. Παπουτσάκη κάνει αναφορά στους μισθούς που λαμβάνουν οι καλλιτέχνες των Μουσικών Συνόλων: "Μας έλεγαν για υπέρογκους μισθούς και υπερωρίες. Εδώ και δύο χρόνια τα παιδιά δεν έπαιρναν υπερωρίες, δούλευαν Κυριακές και βράδια, ποτέ δεν πληρωθήκαν νυχτερινά. Οι μισθοί των μουσικών ξεκινάνε από 800 ευρώ και φτάνουν στα 1.200 ευρώ".

Δεν διστάζουν να μας δείξουν βεβαιώσεις μισθοδοσίας. Δεν έχουν πρόβλημα να τις δείξουμε.Οι εργαζόμενοι στα Μουσικά Σύνολα δεν έχουν σταματήσει να βρίσκονται στο Ραδιομέγαρο από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης για το λουκέτο στην ΕΡΤ. Ήδη έδωσαν συναυλίες, την Παρασκευή και το Σάββατο. Το απόγευμα της Κυριακή, ενώ το μέλλον τους προδιαγράφεται δυσοίωνο, έκαναν πρόβα στο Studio C.

Διαβάστε: Παπαδημητρίου στο Nooz: Η ΕΡΤ είναι κερδοφόρος

INFO

* Η Συμφωνική Ορχήστρα λειτουργεί από το 1938.
* Η Χορωδία της ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1977 από τον Μάνο Χατζιδάκι.
* Τα έσοδα το 2012 από εκδηλώσεις των Συνόλων ανήλθαν στα 200.000 ευρώ.
* Στα Μουσικά Σύνολα εργάζονται 138 άνθρωποι.
* Η κ. Παπουτσάκη έχει 29 χρόνια υπηρεσίας.

Οι εξελίξεις στην ΕΡΤ: Τρίτη 11/6, Τετάρτη 12/6, Πέμπτη 13/6, Παρασκευή 14/6, Σάββατο 15/6,  Κυριακή 16/6

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software