Πως "είδαν" τα ξένα ΜΜΕ την επίσκεψη Ερντογάν

Πως "είδαν" τα ξένα ΜΜΕ την επίσκεψη Ερντογάν
Ιδιαίτερες αναφορές στην επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, κάνουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και δίκτυα, ενώ ο έντονος διάλογος του Τούρκου προέδρου με τον Έλληνα ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο, έγινε πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ

Η Ελλάδα και η Τουρκία αναφέρθηκαν σε παλαιές τους διαμάχες, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τονίζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι η διπλωματική ορθότητα τέθηκε εν μέρει στο περιθώριο, μετά από τις αναφορές του Τούρκου προέδρου σε ελληνικά ΜΜΕ περί επικαιροποίησης της συνθήκης της Λωζάνης.

Η Washington Post γράφει ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από έξι δεκαετίες ξεκίνησε με ένταση, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επαναλαμβάνει από την Αθήνα τα σχόλιά του σχετικά με την ανάγκη επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 που περιγράφει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. 

"Η πρώτη του συνάντηση ήταν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών ήταν εμφανώς δυσάρεστες. Ο Ερντογάν επέμεινε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να επικαιροποιηθεί κι έθεσε επίσης το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Ο Πρ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι η συνθήκη δεν χρειάζεται "ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση", αναφέρει η εφημερίδα.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, σχολιάζει ότι με ένταση ξεκίνησε η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι "ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τα σχόλια που έχουν τρομάξει τους Έλληνες οικοδεσπότες για την ανάγκη επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 που περιγράφει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας".


Στο ίδιο μήκος κύματος με το ABC News κινείται και το αμερικανικό δίκτυο Fox News, επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες του Τούρκου Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας έγιναν σε τεταμένο κλίμα.

"Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα επί έξι δεκαετίες ξεκίνησε με ένταση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επαναλαμβάνει τα σχόλια που έχουν τρομάξει τους Έλληνες οικοδεσπότες για την ανάγκη επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 που περιορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκία, μεταξύ άλλων θεμάτων. Τα σχόλια του Ερντογάν "δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες και ερωτήματα ", δήλωσε ο Έλληνας εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρη Τζανακόπουλος. 

"Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψή του να είναι λόγος για την κατασκευή γεφυρών κι όχι για την ανέγερση τειχών".

Οι συνομιλίες του Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διεξήχθησαν αμέσως μετά σε πιο ήρεμο κλίμα. "Υπήρχαν πάντα διαφορές μεταξύ των χωρών μας και οι θέσεις κάθε χώρας είναι γνωστές", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ερντογάν. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πέρα ​​από αυτές τις διαφορές, αναζητάμε κοινό έδαφος και ότι οι διαφορές αντιμετωπίζονται με εποικοδομητικό τρόπο και χωρίς προκλήσεις και υπερβολές", τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα.Διαβάστε:Τα τουρκικά Μέσα

Πρώτο θέμα έγινε στα τουρκικά ΜΜΕ  έγινε το σκληρό debate Παυλόπουλου- Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο.
Ενδεικτικός ο τίτλος της Μιλιέτ: "Την προσοχή σας όλων, ακούστε παρακαλώ τι είπε ο Ερντογάν" με την τουρκική εφημερίδα να επισημαίνει ότι έθεσε το θέμα της συνθήκης της Λωζάνης.


"Έξαλλος ο Ερντογάν. Πόλεμος και βαριές εκφράσεις στις κοινές δηλώσεις" έγραψε σε έκτακτη ανάρτησή της η εφημερίδα Χουριέτ.


Για έναρξη της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης κάνει λόγο η Τζουμχουριέτ.


Για ιστορική απάντηση του Τούρκου προέδρου στον Προκόπη Παυλόπουλο κάνει λόγο η Σαμπάχ με την τουρκική εφημερίδα να σημειώνει ότι μετά από όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος ο Έλληνας ομόλογός του κατέβασε τους τόνους.


Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software