Σαρωνικός: Το μαζούτ "καίει" περιβάλλον και επιχειρήσεις

Σαρωνικός: Το μαζούτ "καίει" περιβάλλον και επιχειρήσεις
Καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τις επιχειρήσεις έχει η ρύπανση του Σαρωνικού από τη διαρροή μαζούτ, έπειτα από τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» εδώ και δέκα μέρες. 

Σε Σαλαμίνα και παραλιακό μέτωπο της Αττικής, οι ακτές μαύρισαν, καφετέριες και εστιατόρια βλέπουν την κίνηση να έχει μειωθεί αισθητά και οι ψαράδες υψώνουν κραυγή αγωνίας για τα μεροκάματα που χάνουν.

Όπως έχουν τονίσει επιστήμονες, θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα, που δεν μπορεί επακριβώς να προσδιοριστεί, ώστε να επανέλθει το οικοσύστημα στην κατάσταση που βρισκόταν πριν.

Οι εργασίες απορρύπανσης κατά μήκος της παραλιακής ζώνης των νοτίων προαστίων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, και όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, έχουν απαντληθεί περίπου 1500 τόνοι πετρελαίου. Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από την WWF Ελλάς

Περιβαλλοντικό έγκλημα, που χρήζει παραδειγματικής τιμωρίας, χαρακτηρίζει τη ρύπανση στο Σαρωνικό η WWF Ελλάς και καταθέτει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

«Αφού δεν αποτράπηκε η τραγωδία, πρέπει τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν με παραδειγματικό τρόπο και ότι μέσα από την εξονυχιστική ανάλυση των αιτιών θα βγούμε καλύτερα προετοιμασμένοι για να προλάβουμε ή να ελέγξουμε αντίστοιχα ατυχήματα στο μέλλον» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.


ΕΛΚΕΘΕ: Η ρύπανση έφτασε στη Σαρωνίδα

Με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, επισήμανε ότι τη Δευτέρα ξεκίνησε η συστηματική δειγματοληψία για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας του «Αγία Ζώνη ΙΙ». 

Η λήψη δειγμάτων πραγματοποιήθηκε από τη Βούλα μέχρι την Ανάβυσσο, καθώς μέχρι τη Γλυφάδα η απαγόρευση για το κολύμπι είναι σε ισχύ. Μία πρώτη δειγματοληψία πάντως έδειξε ότι πιθανότατα υπάρχει ρύπανση και στη Σαρωνίδα, αλλά δεν μπορεί να εκτιμηθεί επαρκώς, αν δεν βγουν τα αποτελέσματα της λεπτομερούς ανάλυσης. 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software