Σήμερα η απόφαση για την τύχη της Ηριάννας

Σήμερα η απόφαση για την τύχη της Ηριάννας
Ενώπιον των δικαστών του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών θα βρεθεί σήμερα η Ηριάννα Β.Λ, προκειμένου ζητήσει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής που της επιβλήθηκε τον Ιούνιο, όταν κρίθηκε ένοχη για την συμμετοχή της στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Η καταδίκη της 29χρονης σε ποινή κάθειρξης 13 ετών -χωρίς να της αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό- έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Η υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών συνελήφθη το 2013, έδωσε γενετικό υλικό και αφέθηκε ελεύθερη.

Η καταδίκη της Ηριάννας, ήρθε ένα χρόνο μετά, με βάση ένα μερικό αποτύπωμα στη γεμιστήρα ενός όπλου, που βρέθηκε θαμμένο στην Πανεπιστημιούπολη, το οποίο σύμφωνα με τους συνηγόρους της δεν έχει ταυτοποιηθεί πλήρως.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση της, το δικαστήριο έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα  στη σχέση της νεαρής κοπέλας με εμπλεκόμενο σε διαφορετική δικογραφία της "ΣΠΦ", για την οποία εκείνος  αθωώθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο για το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Μαζική συγκέντρωση

Μαζική συγκέντρωση συμπαράστασης πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος την Παρασκευή. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του δικαστηρίου να καταδικάσει την Ηριάννα Β. Λ σε 13 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 187Α για την τρομοκρατία.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από την πλατεία Συντάγματος και αργότερα τα μπλοκ των διαδηλωτών μεταφέρθηκαν μπροστά από τη Βουλή.

Τί συμβαίνει με το DNA

Σε επιστολή συμπαράστασης προς την Ηριάννα, βιοεπιστήμονες και βιολόγοι αναφέρουν μεταξύ άλλων:

"Την 1η Ιουνίου, η Ηριάννα Β. Λ. καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή για συμμετοχή στη ΣΠΦ και για οπλοκατοχή με μόνο στοιχείο ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA που βρέθηκε σε γεμιστήρα εκτός όπλου, το οποίο μάλιστα δεν έχει συνδεθεί με τη ΣΠΦ.

Ως βιολόγοι/βιοεπιστήμονες νιώθουμε την επιστημονική αλλά και ηθική υποχρέωση να τοποθετηθούμε.

- Αναλύθηκαν 15 γενετικοί τόποι των οποίων η εξέταση απαιτείται για την πλήρη ταυτοποίηση των δύο δειγμάτων. Εκτός των 7 γενετικών δεικτών που εμφάνισαν συμβατότητα, υπάρχουν άλλοι 5 οι οποίοι έχουν επικυρωθεί από διπλή ανάλυση και δεν είναι πλήρως συμβατοί με το γενετικό προφίλ της Ηριάννας Β. Λ. και επιπλέον 3 οι οποίοι δεν έχουν δώσει καθόλου αποτέλεσμα. Η εγκληματολόγος της Δ/νσης Εγκλ/κών Ερευνών της αστυνομίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δείγμα από το γεμιστήρα εκτός όπλου προέρχεται από την Ηριάννα, βασιζόμενη μόνο στους 7 γενετικούς τόπους.

- Στο πόρισμα της εγκληματολόγου της αστυνομίας φαίνεται να μην τηρούνται τα όρια και οι ορολογίες που έχουν θεσπιστεί και εφαρμόζονται από τη διεθνή επιστημονική εγκληματολογική κοινότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την άρνηση της Αστυνόμου ότι πρόκειται πράγματι για δείγμα χαμηλής ποιότητας, το οποίο καθίσταται σαφές από το προφίλ των ηλεκτροφερογραμμάτων".

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software