Πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του Λαμπράκη

Πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του Λαμπράκη
«Τον κόσμο δεν τον αλλάζουν οι εξουσίες, αλλά οι άνθρωποι που μένουν πιστοί στις ιδέες τους και δίνουν ακόμα και τη ζωή τους» επισήμανε ο ηθοποιός, Στέφανος Ληναίος, στο μνημόσυνο για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, που τελέστηκε στο Α' Νεκροταφείο από στελέχη του φιλειρηνικού κινήματος και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Με ένα πανό που έγραφε «Ο Λαμπράκης ζει», το σήμα της ειρήνης και λίγα λουλούδια, οι παρευρισκόμενοι, συγκινημένοι αναφέρθηκαν στον άνθρωπο που πρωτοστάτησε για την καθιέρωση της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, στην πολιτική του δράση, αλλά και στα επιστημονικά του επιτεύγματα ως γιατρού και στις αθλητικές του επιδόσεις ως βαλκανιονίκη και για πολλά χρόνια κατόχου του πανελληνίου ρεκόρ στο άλμα εις μήκος.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης και ο επίσης βουλευτής της ΕΔΑ, Γιώργος Τσαρουχάς, δέχθηκαν δολοφονική επίθεση, στις 22 Μαΐου 1963, βγαίνοντας από τη συγκέντρωση της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη» στη Θεσσαλονίκη, όπου ήταν ομιλητές.Μέλη παρακρατικών οργανώσεων είχαν ήδη συγκεντρωθεί με επιθετικές διαθέσεις σε όσους προσέγγιζαν την εκδήλωση, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβαιναν, παρά τις διαμαρτυρίες των διοργανωτών και του ίδιου του Λαμπράκη.

Ένα τρίκυκλο, με οδηγό τον Σπύρο Γκοτζαμάνη και συνεπιβάτη τον Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη, έπεσε πάνω τους, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τους. Ο Λαμπράκης έπεσε στο έδαφος, έχοντας δεχτεί παράλληλα ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι από αιχμηρό αντικείμενο.Κανείς από τους παριστάμενους αστυνομικούς δεν κινήθηκε να κυνηγήσει τους δράστες, οι οποίοι συνελήφθησαν χάρη στην παρέμβαση ενός θεσσαλονικού πυγμάχου με το παρατσούκλι "Τίγρης", ο οποίος πήδηξε στην καρότσα του τρικύκλου και πάλεψε με τον Εμμανουηλίδη, που κατάφερε το θανατηφόρο χτύπημα στον Λαμπράκη.

Η συμπλοκή συνεχίστηκε έως ότου φάνηκε ένας τροχονόμος, ο οποίος χωρίς να γνωρίζει όσα είχαν προηγηθεί, συνέλαβε τον Γκοτζαμάνη, κατόπιν υποδείξεων περαστικών.Ο Λαμπράκης μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ, όπου εξέπνευσε στις 27 Μαΐου. Φοιτητής κατήγγειλε ότι τον άφησαν να πεθάνει ουσιαστικά χωρίς να του παρέχουν την προβλεπόμενη ιατρική φροντίδα.

Η δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη πυροδότησε το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλούν για "οργανωμένο σχέδιο". Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία με συνθήματα κατά του κράτους και του παρακράτους.


Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software