Τσίπρας: Να χτίσουμε γέφυρες όχι τείχη

Τσίπρας: Να χτίσουμε γέφυρες όχι τείχη
Τον αλληλοσεβασμό, τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Ταγίπ Ερντογάν ως προϋποθέσεις για να χτιστούν γέφυρες με σταθερά θεμέλια ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Λίγο πριν τις 13:30 ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι "σκοπός της επίσκεψης είναι να υψώσουμε γέφυρες μεταξύ μας και όχι τείχη".

Ειδικότερα στο χαιρετισμό του ο κ. Τσίπρας τόνισε: "Σας καλωσορίζω ξανά στην Ελλάδα, είναι σημαντικό για πρώτη φορά έρχεστε ως πρόεδρος της Τουρκίας.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δική μου επιθυμία είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε ένα κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας, πιστεύω βαθιά στη φιλία των λαών μας και άλλωστε ως Πρωθυπουργός το έχω αποδείξει.

 Ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές στην περιοχή μας, πιστεύω ότι ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και το διάλογο για να βρούμε λύση σε σύνθετα προβλήματα και σε σύνθετες προκλήσεις.

 Ιστορική δεν είναι μόνο η επίσκεψη αλλά και η πρόσκληση. Στόχος να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας και όχι να υψώσουμε τείχη. Ελπίζω πως αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός. Για να χτίσουμε γέφυρες πρέπει να τις χτίσουμε σε σταθερά θεμέλια και αυτά είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών. 

Διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχαν πάντα, αυτό που έχει σημασία είναι να ψάχνουμε να βρούμε συγκλίσεις αλλά και τις διαφωνίες μας να τις διατυπώνουμε χωρίς προκλήσεις με σεβασμό στην άλλη άποψη. Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: "Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που συναντιέμαι μαζί σας στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Όπως είπα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και πρέπει να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σε αυτήν την αντίληψη. Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές. 

Εμείς ως Τουρκική Δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Έχουμε ομογενείς που διαβιούν στα ελληνικά εδάφη και εσείς έχετε ομογενείς που ζουν στα τουρκικά εδάφη. Μακάρι να μην είχαν γίνει τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές και οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας, αλλά είναι πια κομμάτι της ιστορίας αυτά τα λάθη".

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software