Έκτακτη σύσκεψη για την απειλή της αιθαλομίχλης

Έκτακτη σύσκεψη για την απειλή της αιθαλομίχλης
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για το πρόβλημα των αιωρούμενων σωματιδίων από τη χρήση τζακιών που πνίγουν τις τελευταίες ημέρες την Αθήνα.

Αιθαλομίχλη από τζάκια και ξυλόσομπες

Λόγω της αδυναμίας τους να αγοράσουν "τσουχτερό" πετρέλαιο, πολλοί πολίτες στρέφονται στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, ως φθηνότερες πηγές θέρμανσης, ωστόσο το ήδη επιβαρυμένο και χωρίς δέντρα που φιλτράρουν τον αέρα περιβάλλον της πόλης και η καύση ακατάλληλων ξύλων έχει δημιουργήσει μία ατμόσφαιρα τοξική.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε, κυρίως στην Αθήνα και σε δύο χρονικές περιόδους, ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ οι τιμές των αερίων ρύπων διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.

Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε έντονη οσμή στον περιβάλλοντα αέρα και σημαντική μείωση της ορατότητας.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές για την πρωτεύουσα φαινόμενο, που έχει μετατραπεί σε μείζον κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Διαβάστε: "Θάλαμοι αερίων" τα σπίτια λόγω τζακιών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και το Ειδικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η αιθαλομίχλη προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία έχει αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος τονίζει: «Η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, των suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα» αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνεχιζόμενη εναπόθεση των μικροσωματιδίων αυτών σε όλο το μήκος του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, προκαλεί σοβαρή βλάβη στο αναπνευστικό επιθήλιο.

ΙΣΑ: Τα τζάκια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών

Η φωτογραφία ανήκει σε χρήστη του Facebook και έγινε σήμα - κατατεθέν της κατάστασης που επικρατεί στην Αθήνα

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software