Πέθανε ο θρυλικός σχεδιαστής Αζεντίν Αλαϊά

Πέθανε ο θρυλικός σχεδιαστής Αζεντίν Αλαϊά
Σε ηλικία 77 ετών πέθανε στο Παρίσι ο Τυνήσιος σχεδιαστής Azzedine Alaïa. Ηταν γνωστός για τα πολύ εφαρμοστά φορέματα που σμίλευαν το σώμα, που μοιάζουν περισσότερο με γλυπτά παρά με σχέδια μόδας.

Γεννημένος στην Τύνιδα στις 26 Φεβρουαρίου 1940 από γονείς αγρότες, ο Alaïa σπούδασε γλυπτική στο Ινστιτούτο Τεχνών της Τύνιδας. Ο ίδιος μάλιστα, όταν άφησε τη γλυπτική για τη μόδα είχε πει «όταν συνειδητοποίησα ότι δεν θα γινόμουν ένας καταπληκτικός γλύπτης, άλλαξα κατεύθυνση».  

Είχε αρχίσει να βοηθά έναν μόδιστρο και έχοντας δημιουργήσει μια βάση πελατών, μετακόμισε στο Παρίσι το 1957. Σύντομα έπιασε δουλειά στον Christian Dior, εν μέσω του αλγερινού πολέμου, αλλά απολύθηκε καθώς είχε πρόβλημα με τα έγγραφα μετανάστευσης.

Από τον Dior πήγε στον Guy Laroche, όπου πέρασε δύο σεζόν, και στη συνέχεια στον Thierry Mugler. Βλέποντας ωστόσο ότι οι πελάτες ζητούσαν και ακολουθούσαν πιστά τον ίδιο, δημιούργησε το δικό του εργαστήριο. 

Εχει ντύσει σπουδαίες γυναίκες. Από τη Γκρέτα Γκάρμπο και την Τζέσσυ Νόρμαν έως τη Γκρέις Τζόουνς και τη Lady Gaga, αλλά και πρώτες κυρίες όπως η Μισέλ Ομπάμα και η Κάρλα Μπρούνι.
 
Δημιουργούσε συλλογές με τον δικό του ρυθμό, παρακάμπτοντας τις παραδοσιακές σεζόν «Η συλλογή θα είναι έτοιμη, όταν θα είναι έτοιμη», έλεγε ο Alaïa. 

Ο Azzedine Alaïa, ήταν οραματιστής, αλλά και ασυμβίβαστος. Στην ιστορία της μόδας θα μείνουν οι κόντρες του με την Ανna Wintour και τον Karl Langerfeld. Για τον δεύτερο είχε πει μάλιστα «Οι γυναίκες με αγαπούν και αγοράζουν τα ρούχα μου. Σε  αντίθεση με τον Karl που ποτέ δεν αγαπήθηκε σαν κι εμένα».

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software