Μωρό στο σπίτι; Προετοιμάστε (σωστά) τον σκύλο!

Μωρό στο σπίτι; Προετοιμάστε (σωστά) τον σκύλο!
*Της Ρενάτας Γρυπάρη, εκπαιδεύτρια σκύλων

Μάθατε ότι είστε έγκυος; Συγχαρητήρια!


Η εγκυμοσύνη και πολύ περισσότερο η άφιξη ενός μωρού είναι από τα πιο χαρούμενα γεγονότα στη ζωή ενός ζευγαριού.

Αλλάζουν πολλά στο σπίτι, αλλά και στην ψυχολογία των μελλοντικών γονιών...

Επί μήνες ετοιμασίες για το παιδικό δωμάτιο (το σπίτι γεμίζει από ένα σωρό είδη bebe!) και μετά την άφιξη του νέου μέλους στο σπίτι, πολλές επισκέψεις για τα συγχαρητήρια, πολλά τηλεφωνήματα, πολλά σούρτα-φέρτα, πολύ φασαρία, εν ολίγοις... πολύ αναστάτωση.

Έχετε σκεφτεί ότι αυτό το χαρμόσυνο για εμάς γεγονός ίσως προκαλεί στρες και ζήλεια στον σκύλο;

Ο σκύλος νιώθει την εγκυμοσύνη, τις αλλαγές στο σώμα της μέλλουσας μαμάς και τις αλλαγές στην ψυχολογία των κηδεμόνων του.

Αντιλαμβάνεται ότι κάτι έχει αλλάξει στην καθημερινότητα της οικογένειας. Όσο πιο έγκαιρα και σταδιακά, λοιπόν, τον βοηθήσουμε να καταλάβει περί τίνος πρόκειται, τόσο πιο εύκολα θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Πολύτιμη συμβουλή Ι: Ο σκύλος μας πρέπει να συσχετίσει το μωρό με κάτι θετικό, ώστε να μην το δει ανταγωνιστικά, κάτι που θα αυξήσει το άγχος του.

Τί κάνω...

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Στους 9 μήνες που μεσολαβούν μέχρι τη γέννηση του μωρού, έχουμε αρκετό χρόνο, ώστε να προετοιμαστούμε τόσο εμείς όσο και ο σκύλος μας για την μεγάλη αλλαγή!

1) Αλλάζουμε κάποιες συνήθειες: Τώρα είναι η στιγμή που θα πρέπει να αποφασίσουμε ΕΑΝ θέλουμε ο σκύλος μας να αλλάξει κάποιες συνήθειες (και ποιές), με την άφιξη του μωρού στο σπίτι, ώστε  οι αλλαγές αυτές να γίνουν εγκαίρως για να μην υπάρξει σύνδεσή τους με το νέο μέλος.

Εάν για παράδειγμα, κοιμάται στο κρεβάτι μας, κάθεται στους καναπέδες ή περνάει πολλές ώρες στην αγκαλιά μας, θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν αυτά θα αλλάξουν και εάν ναι, να αρχίσουμε τις αλλαγές πολύ πριν έρθει το μωρό στο σπίτι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλα θα πρέπει να γίνουν σταδιακά, με πολλή υπομονή και επιμονή και χωρίς καθόλου εκνευρισμό. Μην ξεχνάμε ότι οι συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα!

2) Διορθώνουμε ανεπιθύμητες συμπεριφορές: Ο σκύλος μας γαβγίζει με τον παραμικρό θόρυβο ή στο κουδούνι; Έχει άγχος αποχωρισμού; Εκδηλώνει επιθετικότητα σε παιδια; Εάν αυτές οι συμπεριφορές δεν μας ενοχλούσαν πριν, τώρα θα πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθούν πριν την άφιξη του μωρού για την καλύτερη συμβίωση όλων.

Εάν το αμελήσαμε μέχρι σήμερα, τώρα ήρθε η ώρα να διορθώσουμε οποιαδήποτε συμπεριφορά του σκύλου μας θεωρείτε ότι θα προκαλέσει πρόβλημα αργότερα.  Ως γνωστόν, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.3) Βασική εκπαίδευση: Στην περίπτωση που έχουμε κάνει βασική εκπαίδευση στον σκύλο μας και την έχουμε... ξεχάσει, καλό θα ήταν να κάναμε ένα "φρεσκαρισματάκι". Εάν δεν έχουμε κάνει καθόλου βασική εκπαίδευση, ποτέ δεν είναι αργά!

Η βασική εκπαίδευση είναι το αλφαβητάρι μιας ισορροπημένης σχέσης με τον σκύλο μας: βοηθά εμάς να κατανοήσουμε τον χαρακτήρα και τις ανάγκες του και εκείνον να μάθει να συνεργάζεται μαζί μας.

Εάν λοιπόν μπορούμε να συνεννοούμαστε με τον σκύλο μας, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό του, αποφεύγουμε παρεξηγήσεις και ζήλειες.

4) Εξοικειώνουμε τον σκύλο με την "ιδέα" ενός μωρού: Η άφιξη στο σπίτι ενός νέου μέλους μπορεί να λειτουργήσει σοκαριστικά για τον σκύλο μας. Γι' αυτό προσπαθούμε να τον εξοικειώσουμε εγκαίρως, ώστε να δεχθεί την παρουσία του χωρίς προβλήματα.

Μπορούμε για παράδειγμα να παίξουμε ηχογραφήσεις με τους ήχους ενός μωρού, να αφήσουμε τον σκύλο να "επιθεωρήσει" το παιδικό δωμάτιο για να εξοικειωθεί με τα νέα έπιπλα, να βγούμε βόλτα με το άδειο καρότσι και τον σκύλο μας δίπλα (ώστε να συνηθίσει μια εικόνα από... το μέλλον!) και λίγο πριν έρθει σπίτι το μωρό να δώσουμε στον σκύλο να μυρίσει τα ρουχαλάκια  ή μια κουβερτούλα του, ώστε να του γίνει γνώριμη η μυρωδιά.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, προσθέτουμε και την επιβράβευση με λιχουδιά ή παιχνίδι, ώστε να ενισχύσουμε τη θετική σύνδεση με ο,τιδήποτε σχετίζεται με το μωρό.

Πολύτιμη συμβουλή ΙΙ: Προετοιμάζουμε πολύ καιρό πριν τον σκύλο μας για την άφιξη του νέου μέλους στο σπίτι. Όσο πιο σταδιακά εξοικειωθεί με το μωρό, τόσο πιο ανώδυνα θα δεχθεί την παρουσία του.

baby and a dog

Λίγο πριν την... γνωριμία


Μετά απ' όλα αυτά τα βήματα, ο σκύλος μας έχει πλέον εξοικειωθεί με την "ιδέα" του μωρού. Τώρα, λοιπόν, μένει το μεγάλο τεστ της γνωριμίας με το... πραγματικό μωρό!

Για να μην αισθανθεί ο σκύλος μας το άγχος ότι το νέο μέλος "εισβάλει" στο χώρο του (σ.σ.: το σπίτι), καλό θα ήταν η πρώτη συνάντηση να γίνει σε εξωτερικό χώρο (και αφού ο σκύλος έχει κάνει μια μεγάλη βόλτα), όπου θα τον αφήσουμε να το μυρίσει, ενώ το κρατάμε στην αγκαλιά μας.

Στη συνέχεια πηγαίνουμε όλοι μαζί στο σπίτι, με την μαμά που κρατάει το μωρό να μπαίνει πρώτη και τον μπαμπά και τον σκύλο να ακολουθούν.

Καλό θα ήταν επίσης το μωρό να βρίσκεται πάντα σε ψηλότερο επίπεδο από τον σκύλο.

Επειδή ο σκύλος πρέπει να συνδέσει το μωρό με ευχάριστα πράγματα, προτιμάμε να παίζουμε και να ασχολούμαστε περισσότερο μαζί του όσο το μωρό βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο.

Ενθαρρύνουμε επίσης τον σκύλο να παίξει με το παιδί (όσο αυτό μεγαλώνει), ώστε να ενδυναμωθεί η μεταξύ τους σχέση και εμπιστοσύνη.

Πολύτιμη συμβουλή ΙΙΙ: Δεν αφήνουμε ΠΟΤΕ τον σκύλο και το μωρό στο ίδιο δωμάτιο χωρίς επιτήρηση, όση εμπιστοσύνη κι αν του έχουμε. Μια στιγμή παρεξήγησης αρκεί για να πυροδοτηθεί μια άσχημη συμπεριφορά.

Μετά από όλα αυτά, θα εκπλαγείτε πόσο γρήγορα ο σκύλος και το μωρό θα γίνουν οι πιο στενοί φίλοι και οι καλύτεροι... σύμμαχοι στις σκανταλιές και το χουζούρι!


Ρενάτα Γρυπάρη - Εκπαιδεύτρια σκύλων (renata@skylosgiaspiti.gr)
 
*Επικοινωνήστε με το NoozPets στο email: pets@nooz.gr

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software