clock Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 | 7:51:19 μμ

"Η Ελλάδα είναι μία χώρα ασφαλής"

ΑΘΗΝΑ 15/06/2009

Την ετοιμότητα της χώρας για τη νέα γρίπη επιβεβαίωσε και η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, η οποία συνεδρίασε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, παρουσία του υπουργού Υγείας. Οι επιστήμονες εισηγήθηκαν τη χρήση του εμβολίου για τον πνευμονιόκοκκο σε ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. 

Αυτό συνέβη, γιατί από τη βιβλιογραφία, όπως εξήγησαν, προκύπτει ότι η κυριότερη επιπλοκή της γρίπης η οποία οδηγεί σε θανάτους, είναι η πνευμονία. Οι ειδικοί συνέστησαν, επίσης, να γίνει από το Σεπτέμβριο εμβολιασμός όλων των ευπαθών ομάδων με το κλασικό εμβόλιο της γρίπης. Επίσης, να κάνουν το νέο εμβόλιο για τον ιό που ευθύνεται για τη νέα γρίπη, όταν αυτό παρασκευαστεί και εισαχθεί στη χώρα μας. Το νέο εμβόλιο θα έλθει στην Ελλάδα σε δύο παρτίδες. Το υπουργείο Υγείας μελετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής, ιδίως αυτήν που αφορά το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου. 

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφερόμενος στα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Εξήγησε, ότι ήδη έχουν αποφασιστεί μέτρα και για το μήνα Σεπτέμβριο που ξεκινάει η φθινοπωρινή περίοδος, οπότε καταγράφεται έξαρση των ιώσεων. 

Μέχρι στιγμής, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα είναι είκοσι. Πάντως, το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρατήρησης μελετά να επαναπροσδιορίσει τον ορισμό του κρούσματος και όπως είπαν σήμερα και οι επιστήμονες, να συστήσει αυστηρή χορήγηση των αντιϊκών φαρμάκων μόνο σε εκείνους που πραγματικά θα τα χρειαστούν, καθώς η κατάχρησή τους μπορεί να κάνει πιο ανθεκτικό τον ιό.

Η Ελλάδα, λαμβάνει μέτρα, σαν να ήταν στη φάση 6, παρ' ότι προς το παρόν έχει μόνο εισαγόμενα κρούσματα. Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στο κύμα τουριστών από το εξωτερικό προς την Ελλάδα, διευκρίνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και είπε, ότι τα ξενοδοχεία θα είναι υποχρεωμένα να επικοινωνούν με τα κατά τόπους νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, όταν κάποιος από τους πελάτες τους εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα της νέας γρίπης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Γεράσιμος Φωκάς, εξήγησε ότι τα ξενοδοχεία δεν είναι νοσοκομεία, απαντώντας σε μια αρχική σκέψη για τη δημιουργία ενός δωματίου σε κάθε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο θα φιλοξενούσε σε πρώτη φάση όποιον εμφάνιζε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της νέας γρίπης.

Ωστόσο, από την πλευρά των ξενοδόχων έγινε κατανοητό, ότι συμφέρει όλους να συνεργαστούν με το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της νέας γρίπης στον ελληνικό χώρο.

- "Ανησυχώ περισσότερο για την υγειονομική αντιμετώπιση και τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, παρά για τη νέα γρίπη" λέει στον Flash 96 ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός.

- Τον πρώτο θάνατο ασθενούς στην Ευρώπη από τη νέα γρίπη, ανακοίνωσε η Βρετανία. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στη Γλασκόβη, το θύμα αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα υγείας.

- Ενας ακόμα, ο 16ος θάνατος σημειώθηκε σήμερα στον Καναδά ασθενούς από τον ιό της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) ανακοινώθηκε από αξιωματούχο του τομέα υγείας της κυβέρνησης του Κεμπέκ. Οι αρχές του Καναδά έχουν ανακοινώσει ότι επισήμως τα κρούσματα της γρίπης στη χώρα έφτασαν τα 3.515 ενώ και έξη ασθενείς έχουν υποκύψει μέχρι στιγμής.


Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Videos