clock Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 | 9:47:24 μμ

Υψηλοί τόνοι για καρτοκινητά, δημοσκοπήσεις, DNA και κάμερες

ΑΘΗΝΑ 15/07/2009

Υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης προκάλεσε, στη Βουλή, η συζήτηση επί των τροπολογιών, που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών και αφορούν την πλήρη λειτουργία των καμερών, τη δημιουργία τράπεζας DNA και την επαναφορά του καθεστώτος απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων, μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν τις εκλογές.

Περί δημοσκοπήσεων


«Κάθε ρύθμιση κρίνεται εκ του αποτελέσματος και η συγκεκριμένη διάταξη, που επέτρεπε τη διενέργεια και τη δημοσίευση δημοσκοπήσεων ως την προπαραμονή των εκλογών, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα», τόνισε για την τροπολογία του υπουργείου του ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος.

Φραστική επίθεση στην κυβέρνηση «εξαπέλυσε» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, υπογραμμίζοντας ότι «νομοθετεί χωρίς αρχές και προσχηματικά, με τυχοδιωκτικές επιλογές». Κατά τον ίδιο, η ΝΔ «αξιοποιούσε πάντα τις δημοσκοπήσεις, ως μέσο παρέμβασης, με μόνο σκοπό τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος»

«Η κυβέρνηση δεν δρα τυχοδιωκτικά κι όταν λέμε ότι μια ρύθμιση δεν απέδωσε, σημαίνει ότι κατεγράφησαν κατά την αποτύπωση του αποτελέσματος μεγάλες αποκλίσεις», απάντησε ο κ. Παυλόπουλος, αποφεύγοντας -όπως είπε- να ανοίξει τη συζήτηση για το πώς χειρίστηκε τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ το 2000 και το 2004.

Ο κ. Παπουτσής επέμεινε ότι πρέπει να αναμορφωθεί το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών δημοσκοπήσεων, ενώ επισήμανε για την κυβερνητική τροπολογία: «Εμείς τυχοδιωκτικές επιλογές, ακόμη και προς την σωστή κατεύθυνση, δεν δεχόμαστε».

Ο υπουργός, από την πλευρά του, γνωστοποίησε ότι θα εισηγηθεί να ανοίξει εκ νέου το θεσμικό ζήτημα των δημοσκοπήσεων, μέσω της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ (Αθ. Λεβέντης), ενώ καταψήφισε η πτέρυγα του ΚΚΕ (Ιω. Γκιόκας, Σπ. Χαλβατζής) χαρακτηρίζοντας τις δημοσκοπήσεις ως «εργαλείο χειραγώγησης» και προτείνοντας κατάργησή τους τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές. Ο ΛΑΟΣ, τόσο δια της αγορήτριάς του, Δήμητρας Αράπογλου, όσο και δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του, Αστ. Ροντούλη, γνωστοποίησε ότι υπερψηφίζει την τροπολογία αυτή.

Για τις κάμερες και το DNA

Συνολική ήταν η διαφωνία της αντιπολίτευσης για τη χρήση των καμερών, το γεγονός δε ότι στα «όχι» συγκαταλέχθηκε και ο ΛΑΟΣ ήταν η αφορμή για επίθεση, που εξαπέλυσε ο Αλ. Αλαβάνος. «Μένετε πλέον η μόνη πιο δεξιά δύναμη», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι επικοινωνιακή «και ακολουθεί τον τρόπο, που υπαγορεύουν τα μέσα του θεάματος».

Ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος διαφωνεί και με τη ρύθμιση για την τράπεζα DNA, ακόμη και για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία για τις κάμερες και να αναμείνει η κυβέρνηση τη θέση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. «Δημιουργείτε μία κοινωνία φόβου, είτε με τα κινητά, είτε με τις κουκούλες, χωρίς να αναζητείτε τα προβλήματα που αυξάνουν την εγκληματικότητα. Εμείς όμως θα επιμείνουμε στην υπεράσπιση στοιχειωδών δικαιωμάτων», είπε.

Ο κ. Καρατζαφέρης, που αποδέχεται τη ρύθμιση για την τράπεζα DNA, είπε ότι το κόμμα του απορρίπτει τις σταθερές κάμερες παρακολούθησης, γιατί είναι θέμα που «πλήττει δικαίους και αδίκους», με αδιευκρίνιστο ποιος θα είναι ο διαχειριστής των καμερών.

«Μόνος λόγος για τις κάμερες είναι η παρακολούθηση του λαϊκού μαζικού κινήματος», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζης, απορρίπτοντας την τροπολογία.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι από τις αρχές του χειμώνα είχε γνωστοποιήσει η κυβέρνηση τις προθέσεις της για τις κάμερες και το είχε ανακοινώσει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία γνωστοποίησε ότι θα συνέλθει το Σεπτέμβριο για να αποφανθεί.

Ο υπουργός θεώρησε ότι, ούτως ή άλλως, δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης για θέματα, που αφορούν δημόσια ασφάλεια, ενώ ο νόμος δεν απαιτεί σύμφωνη γνώμη της ΑΠΠΔ, αλλά απλή γνώμη.

Οριακής και αμφισβητούμενης συνταγματικότητας χαρακτήρισε τις τροπολογίες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, μιλώντας για «επικοινωνιακά επιχειρήματα της κυβέρνησης», ενώ, κατά τον ίδιο, όλες οι έρευνες και τα αποτελέσματα από τη χρήση καμερών, τόσο στη Βρετανία, όσο και στις ΗΠΑ, απέδειξαν ότι δεν έχει μειωθεί η εγκληματικότητα, αλλά «δημιουργείται απλώς μια ψευδής αίσθηση για την ασφάλεια».

«Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται συνεχώς ως σημαιοφόρος δημιουργίας ενός χώρου ασφάλειας, αλλά αυτοδιαψεύδεται», απάντησε ο κ. Δενδιας και συμπλήρωσε: «Στη ρύθμιση για τους λαθρομετανάστες λέει "όχι", για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για τα κακουργήματα λέει "όχι", για τις κάμερες λέει "όχι", όπως και για την τράπεζα DNA. Πώς θα εξασφαλίσει το χώρο δημόσιας ασφάλειας; Προφανώς, την έχει αναλάβει εργολαβικά δια μαγείας, ή δια λόγων και όχι έργων. Εμείς έχουμε υποχρέωση έναντι του πολίτη και θα κριθούμε. Η ασφάλεια είναι το μέγιστο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η τροπολογία για την χρήση των καμερών στους δρόμους ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ. Υπέρ της διάταξης για τη δημιουργία και διατήρηση αρχείου DNA από την ΕΛ.ΑΣ τάχθηκαν ΝΔ και ΛΑΟΣ, ενώ δήλωσαν πως θα την καταψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Περί της αλλαγής στη διοίκηση της ΕΥΠ

Ο κ. Παπουτσής, ωστόσο, επανήλθε, επιτιθέμενος στον υπουργό για το θέμα της αλλαγής του διοικητή της ΕΥΠ, ζητώντας τους λόγους αυτής της αλλαγής και «το κυριότερο, αν θα διοικείται πλέον η ΕΥΠ από δύο εισαγγελείς, αφού στον τελευταίο νόμο για την Υπηρεσία, αναφέρεται ως υποχρεωτική η τοποθέτηση αποσπασμένου εισαγγελέως».

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, δήλωσε ότι ο ίδιος είχε διαφωνήσει από πέρυσι με τη ρύθμιση τού τότε υπουργού Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλου. «Ξέρετε ότι χάσατε δυο μονάδες από τη δημοσκόπηση της τελευταίας Παρασκευής. Είστε ερασιτέχνες», υποστήριξε.

Ο κ. Καρατζαφέρης, πάντως, σχολίασε την παρατήρηση για την αλλαγή του διοικητή της ΕΥΠ κάνοντας λόγο «για παιδαριώδες λάθος και ερασιτεχνισμό» στην αλλαγή φρουράς που «θα μπορούσε να γίνει μετά ένα μήνα». Παρ’ όλα αυτά, ευχήθηκε στον κ. Παπαγγελόπουλο «καλή επιτυχία», αν και «υπάρχουν στοιχεία που τον συνδέουν με εξυπηρετήσεις προς την καθεστηκυία τάξη».


Σχετικά Videos