clock Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 | 8:20:05 πμ

Οι νεκροί φιλόσοφοι και ο... καλός θάνατος

ΑΘΗΝΑ 16/06/2009

Με αναφορές που εκτείνονται από τα αυτοσαρκαστικά επιθανάτια χαϊκού των δασκάλων του Ζεν ως τα τελευταία λόγια αγίων της χρι­­στιανοσύνης και σοφών της εποχής µας, το ''Βιβλίο των νεκρών φι­λοσόφων'' του Σάιμον Κρίτσλεϋ  είναι ένα στοχαστικό και απολαυστικό βιβλίο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκης.

«Τον θάνατο; Δεν τον σκέφτοµαι».

Αν αληθεύει αυτό το σχόλιο που αποδίδεται στον Ζαν-Πολ Σαρτρ, τότε εκείνος κατείχε σπάνια θέση µεταξύ των φιλοσόφων: ελάχιστοι ήταν εκείνοι που δε βασανίζονταν από ιδέες του θανάτου.

Στο βιβλίο αυτό, που καλύπτει ευρύτατο πεδίο και προσφέρει αµέτρητα ερεθίσµατα, ο Σάιµον Κρίτσλεϋ υποστηρίζει ότι το ερώτηµα τι συνιστά «καλό θάνατο» βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της φιλοσοφίας, από την αρχαιότητα ως σήµερα. Αλλά, τι µαθήµατα µπορούµε να αντλήσουµε από τον θάνατο των ίδιων των φιλοσόφων;

Από τις 190 περιπτώσεις που εξιστορούνται εδώ, πολλοί πέθαναν µε τρόπο αλλόκοτο, και υπάρχουν άφθονα περιστατικά αλλοφροσύνης, φονικά, αυτοκτονίες, πάθη µε τη σοβαρή (αλλά και µε τη φαιδρή) έννοια. Ο Ηράκλειτος πέθανε από ασφυξία σκεπασµένος µε κοπριά. Ο Αριστοτέλης αυτοκτόνησε µε ακόνιτο. Ο  Εµπεδοκλής όρµησε εθελούσια στον κρατήρα της Αίτνας για να γίνει θεός. Ο Χέγκελ, πεθαίνοντας, είπε: «Ένας µόνο µε καταλάβαινε στη ζωή µου... Κι ούτε κι αυτός µε κατάλαβε». Ο Τζέρεµυ Μπένθαµ ζήτησε να τον ταριχεύσουν – σήµερα εκτίθεται σε κοινή θέα στο University College London. Ο Νίτσε έπαθε νευρικό κλονισµό στο Τορίνο και βυθίστηκε στην τρέλα.

Όπως δείχνει ο Κρίτσλεϋ, όταν µελετάµε τι είπαν οι µεγάλοι στοχαστές για τον θά­νατο, ανανεώνεται η πίστη µας στη ζωή και καταλήγουµε να εξετάζουµε το νόηµα της ευτυχίας· το κατά πόσο είναι εφικτή, κατά πόσο µπορεί να έχει διάρκεια. Μαθαίνοντας πώς να πεθαίνουµε, µαθαίνουµε πώς να ζούµε.

«Ίσως παραξενευτείτε, αλλά στις φαινοµενικά µακάβριες σελίδες που ακολουθούν µε απασχολεί διαρκώς η ευτυχία, το νόηµά της και το πώς µπορεί να γίνει εφικτή...»
από την εισαγωγή του συγγραφέα

ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ

«Κατά τον Κικέρωνα “το φιλοσοφείν  δεν είναι άλλο παρά µελέτη θανάτου”.
Ο Critchley εικονογραφεί την αρχή αυτή στα πορτρέτα των 190 νεκρών φιλοσόφων... ένα πνευµατώδες δώρο που θα µας κάνει να φοβόµαστε λίγο λιγότερο τον θάνατο και να χαιρόµαστε λίγο περισσότερο τη ζωή».

Publishers Weekly

«Ένα βαθυστόχαστο και συχνά ξεκαρδιστικό βιβλίο».
Daily Telegraph

«Μια εξαιρετικά αισιόδοξη µατιά  για τη ζωή µέσα από το πώς τα καλύτερα µυαλά όλων των εποχών αντιµετώπισαν  τον θάνατο».
The Irish Times

«Όλοι ξέρουµε ότι οι καλύτεροι φιλόσοφοι είναι πάντα οι νεκροί φιλόσοφοι, ο Simon Critchley όµως µας δείχνει πόσο σηµαντικός για τη φιλοσοφία είναι ο ίδιος ο θάνατος των φιλοσόφων».
Sunday Times

«Αυτό που κάνει για µένα το βιβλίο αυτό πραγµατικά φιλοσοφικό είναι ότι µετά την ανάγνωσή του αισθάνοµαι λιγότερο σίγουρος για τον ρόλο του θανάτου στη ζωή. Η φιλοσοφία δε µας διδάσκει τίποτε άλλο από το να θέτουµε καλύτερα ερωτήµατα για τα πράγµατα που ξεχνάµε ή που αποφεύγουµε να σκεφτούµε».
Julian Baggini, Financial Times

«Ο Σάιµον Κρίτσλεϋ είναι µάλλον ο οξυδερκέστερος και ο πλέον διαυγής φιλόσοφος που γράφει στην αγγλική γλώσσα σήµερα».
Τom McCarthy

«Μπορεί να µην είµαστε όλοι φιλόσοφοι, όµως όλοι κάποτε θα πεθάνουµε. Το ακαταµάχητο βιβλίο του Simon Critchley µάς δείχνει πώς το να µάθουµε να πεθαίνουµε καλά µπορεί να αναδείξει τον φιλόσοφο που κρύβουµε µέσα µας».
Richard Holloway

Ο Σάιμον Κρίτσλεϋ διδάσκει φιλοσοφία στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης. Έχει συγγράψει πολλά βιβλία, µε πιο πρόσφατα τα Things Merely Are και Infinitely Demanding. Επίσης, διευθύνει τη σειρά «How to Read» των εκδόσεων Granta και αρθρογραφεί στη London Review of Books και στην Independent. Το Βιβλίο των νεκρών φιλοσόφων γράφτηκε σ’ ένα λόφο που βλέπει από ψηλά το Λος Άντζελες, όταν ο συγγραφέας δίδασκε στο Ερευνητικό  Ίδρυµα Γκέττυ.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ / ΕΚΤΟΣ ΣΕΙΡΑΣ
ΤΙΤΛΟΣ: Το βιβλίο των νεκρών φιλοσόφων
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Simon Critchley
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γιάννης Ε. Ανδρέου
ISBN: 978-960-16-3188-2
ΣΧΗΜΑ: 13x20
ΣΕΛΙΔΕΣ: 520
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 22,50 €
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2009


Σχετικά Videos