clock Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 | 8:50:34 πμ

Ψηλά Στον Ουρανό

ΑΘΗΝΑ 09/09/2009

Όταν η Ellie, η αγαπημένη του σύζυγος με την οποία πέρασε μια ευτυχισμένη ζωή, πεθαίνει, ο 78χρονος συνταξιούχος μπαλονάς Carl Fredricksen απομονώνεται στο σπίτι τους αναπολώντας το παρελθόν και προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη της. Κι ενώ η κάποτε ήσυχη γειτονιά του αλλάζει σε θορυβώδες προάστιο και το σπίτι τους κινδυνεύει να κατεδαφιστεί, αποφασίζει να εκπληρώσει την κοινή επιθυμία και των δυο τους και να ταξιδέψει μέχρι τη Βενεζουέλα για να επισκεφτεί μια εξωτική τοποθεσία με όχημα το ίδιο το σπίτι, αιωρούμενο από χιλιάδες πολύχρωμα μπαλόνια. Μόνο που στο ταξίδι του αυτό θα έχει ως συνεπιβάτη έναν οχτάχρονο υπερκινητικό πρόσκοπο που εγκλωβίστηκε άθελά του στη βεράντα κατά την απογείωση!

ΚΡΙΤΙΚΗ - ΣΠΥΡΟΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

Το νέο animation της Pixar, «Ψηλά Στον Ουρανό», έχει ως πρωταγωνιστή έναν ξεροκέφαλο χήρο συνταξιούχο που πετά μ’ ένα σπίτι που το ανυψώνουν μπαλόνια. Από μόνη της η παραπάνω πρόταση έχει τη δύναμη να εξάψει την περιέργεια για το πώς οι – κυριολεκτικά – πρωτοπόροι μάγοι του κινουμένου σχεδίου που έχουν συγκεντρωθεί στην Pixar θα αναπτύξουν και θα διαχειριστούν αυτή τη σεναριακή ιδέα, σε μια ταινία που αν και δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά, σίγουρα υπολογίζει σοβαρά τους μικρούς θεατές. Ειδικά μετά το περσινό αριστούργημά τους, «Γουόλ-Υ», που έθεσε νέες υψηλότατες βάσεις για το τι σημαίνει μια σύγχρονη ταινία κινουμένων σχεδίων που σέβεται τον εαυτό της, οι προσδοκίες αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Το αποτέλεσμα δικαιώνει πανηγυρικά την Pixar, για μια ακόμη φορά. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Pete Docter (που έχει υπογράψει τη σκηνοθεσία στον «Μπαμπούλα Α.Ε.» και το σενάριο στο «Toy Story») μοιράζει εξαίρετα το βάρος ανάμεσα στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και τη δράση, μιλώντας με θάρρος (αν σκεφτεί κανείς ότι οι μισοί τουλάχιστον θεατές θα είναι παιδιά) για «ενήλικα» θέματα όπως η μοναξιά, τα ανεκπλήρωτα όνειρα ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου. Το εκπληκτικό πρώτο δεκάλεπτο, που μας δείχνει ποιος είναι ο Carl Fredricksen και τι ζωή έζησε δίπλα στην αγαπημένη του σύζυγο, καταφέρνει με ελάχιστους διαλόγους να πλημμυρίσει τους θεατές με συναισθήματα και μας φέρνει στο παρόν και στη γνωριμία με τον φιλόδοξο και αεικίνητο πρόσκοπο. Το παράξενο αυτό ζευγάρι θα ξεκινήσει για τη μεγάλη περιπέτεια σε κόσμους εξωτικούς, κατά την οποία οι δυο ήρωες, παρά τα 70 χρόνια που τους χωρίζουν, θα βρουν πολλά κοινά και θ’ αναπτύξουν μια ουσιαστική φιλία, ξεφορτώνοντας τα «βαρίδια» που κουβαλούν και τους εμποδίζουν να προχωρήσουν στη ζωή τους. Και όσο το κάνουν αυτό, το δημιουργικό τμήμα του «Ψηλά Στον Ουρανό» επιτυγχάνει να δώσει άπλετες στιγμές γέλιου και δράσης, ντυμένες με καταπληκτικά χρώματα και εντυπωσιακό animation (και μόνο οι σκηνές με το ιπτάμενο σπίτι, αρκούν) που θα χαραχτούν στη μνήμη για καιρό. Μα, πάνω απ’ όλα, αυτό που μένει είναι η τεράστια καρδιά της ταινίας και η ασυναγώνιστη ανθρωπιά της. Μπράβο και πάλι.


Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Videos