Εικόνες απ' την περίφημη Ερυθρά Κηλίδα του Δία

Εικόνες απ' την περίφημη Ερυθρά Κηλίδα του Δία
Τις πρώτες εικόνες από την περίφημη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα - μια τερατώδη θύελλα, αρκετά μεγάλη για να καταπιεί τη Γη, που μαίνεται εδώ και αιώνες στην ταραγμένη ατμόσφαιρα του Δία - έδωσε στη δημοσιότητα η NASA

Τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου ώρα Ελλάδας, η αποστολή Juno έφτασε μόλις 3.500 χιλιόμετρα από τα ανώτερα σύννεφα του Δία και λίγα λεπτά αργότερα πέταξε 9.000 χιλιόμετρα πάνω από την Κηλίδα.

«Για ολόκληρες γενιές, άνθρωποι από όλο τον κόσμο θαυμάζουν τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα» σχολίασε ο Σκοτ Μπόλτον, επικεφαλής της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια. «Τώρα, επιτέλους, θα δούμε με τι μοιάζει αυτή η θύελλα από κοντά».

Οι εικόνες που παρουσιάζονται εδώ έχουν υποστεί επεξεργασία από εθελοντές σε όλο τον κόσμο.


Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, διαμέτρου 16.000 χιλιομέτρων, παρακολουθείται με τηλεσκόπια από το 1830, πιθανότατα όμως υπάρχει εδώ και περισσότερα από 350 χρόνια. Τις τελευταίες δεκαετίες δείχνει να έχει συρρικνωθεί.

Θυμίζει τις τροπικές καταιγίδες ή τους τυφώνες της Γης, σε αντίθεση όμως με αυτά τα συστήματα δεν δείχνει να αλλάζει θέση ή να χάνει ενέργεια.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software