"Παίζοντας με τα Πρωτόνια" στο CERN

"Παίζοντας με τα Πρωτόνια" στο CERN
Μετά την τεράστια επιτυχία του περσινού προγράμματος, διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά το καινοτόμο Καλοκαιρινό Σχολείο με τίτλο «Παίζοντας με τα Πρωτόνια». 

Τη δράση διοργανώνει το πείραμα Compact Muon Solenoid (CMS) στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Φυσικής (CERN), στόχος του οποίου είναι να φέρει σε επαφή δασκάλους με τη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων, ώστε με τη σειρά τους να μεταφέρουν την εμπειρία τους τόσο στους μαθητές τους όσο και στους συναδέλφους τους.

Το Καλοκαιρινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου 2017 στις εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη, όπου δέκα μόνιμοι εκπαιδευτικοί δημόσιων δημοτικών σχολείων θα έχουν την ευκαιρία, κατόπιν επιλογής, να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αναφερόμενος στη δράση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, ο υπεύθυνος του προγράμματος Δρ. 'Αγγελος Αλεξόπουλος, Education and Outreach Officer στο CERN, δήλωσε ότι «τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους μας οδήγησαν στην απόφαση να συνεχίσουμε την προσπάθεια επιμόρφωσης δασκάλων από την Ελλάδα».

«Ο τελικός στόχος του προγράμματος δεν είναι άλλος από την ενίσχυση του επιστημονικού κεφαλαίου των μαθητών και των οικογενειών τους και ειδικότερα εκείνων που δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στη χώρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το φετινό Καλοκαιρινό Σχολείο θα περιλαμβάνει διαλέξεις από μέλη της επιστημονικής κοινότητας του CERN καθώς και από εκπροσώπους ινστιτούτων που συνεργάζονται με τον Οργανισμό, τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στις πειραματικές εγκαταστάσεις του CERN, καθώς και πολλά βιωματικά εργαστήρια στα οποία οι συμμετέχοντες δάσκαλοι θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές τους.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διοργανώνεται από το CMS του CERN σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ. Επιπλέον, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό έργο CREATIONS, στόχος του οποίου είναι η εισαγωγή της καινοτομίας στα σχολεία μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής εκπαιδευτικών σεναρίων που προάγουν τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και το πνεύμα συνεργατικότητας στους μαθητές.

Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο Καλοκαιρινό Σχολείο γίνεται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας που θα βρουν οι ενδιαφερόμενοι στη διεύθυνση http://cern.ch/go/Kjh9 . Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει τα μεσάνυχτα (Ώρα Ανατολικής Ευρώπης) της 19ης Μαΐου του τρέχοντος έτους. Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software