Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας και WADA για το σκάνδαλο

Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας και WADA για το σκάνδαλο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την καταπολέμηση του ντόπινγκ (WADA) προέτρεψε την Τετάρτη τη Ρωσία να σταματήσει να μεταθέτει την ευθύνη για τα σκάνδαλα φαρμακοδιέγερσης, αφού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας κατηγορεί εν μέρει τον WADA για τα προβλήματα.

Η Ομοσπονδία Στίβου, η Παραολυμπιακή Επιτροπή και ο εθνικός οργανισμός αντιντόπινγκ της Ρωσίας παραμένουν υπό απαγόρευση μετά τις εκθέσεις του WADA που έχει στη διάθεσή του αποδεικτικά στοιχεία για το ντόπινγκ υπό κρατική εποπτεία στο ρωσικό αθλητισμό. Από την πλευρά της, η Μόσχα πιέζει σκληρά για να ανατρέψει τις κατηγορίες και τις απαγορεύσεις.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βιτάλι Μούτκο, δήλωσε την Τρίτη ότι ο WADA θα έπρεπε να θεωρεί υπεύθυνο για το σκάνδαλο τον Γκριγκόρι Ροντσένκοφ, τον πρώην επικεφαλής του διεφθαρμένου εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Μόσχας.

Ο Ροντσένκοφ, ο οποίος αναφέρεται σε έκθεση του WADA του 2015 ως «βοηθός και υποκινητής των δραστηριοτήτων ντόπινγκ», αποκάλυψε ένα σχέδιο συγκάλυψης θετικών δειγμάτων των Ρώσων αθλητών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014.

Ο Μούτκο, πρώην υπουργός Αθλητισμού, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων R-Sport ότι η Ρωσία είχε αναγνωρίσει τις παραβιάσεις του νόμου από τον Ροντσένκοφ και τον απέπεμψε από τη θέση του. «Πριν από αυτό ο WADA θα έπρεπε να έχει αναλάβει την ευθύνη γι' αυτόν τον άνθρωπο, δεδομένου ότι του χορήγησε άδεια και του έδωσε το δικαίωμα να εργάζεται» δήλωσε ο Μούτκο. «Τον έλεγχαν και τώρα ξαφνικά λενε ότι υπεύθυνη είναι η ρωσική κυβέρνηση».

Σε σχόλιο στο Reuters μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο WADA απέρριψε τους ισχυρισμούς του Μούτκο. «Ο WADA αναμένει από τις ρωσικές αρχές να αναλάβουν την ευθύνη γι' αυτό το σκόπιμο σύστημα εξαπάτησης που αποκαλύφθηκε από την έρευνα ΜακΛάρεν, όπως ορίζεται στη συμφωνία για συμμόρφωση του RUSADA, αντί να μετατοπίζουμε συνεχώς την ευθύνη σε άλλους» δήλωσε η εκπρόσωπος του WADA, Μάγκι Ντουράντ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι ρωσικές αρχές είχαν διορίσει τον Ροντσένκοφ ως επικεφαλής του εργαστηρίου το 2006 και ότι τα εργαστήρια ήταν «υπεύθυνα για την υποβολή αίτησης, την απόκτηση και τη διατήρηση της έγκρισης λειτουργίας από τον WADA».

Ο WADA ζήτησε τον περασμένο μήνα από τις ρωσικές αρχές που είναι υπεύθυνες για την καταπολέμηση του ντόπινγκ να δεχτούν δημόσια τα ευρήματα της έρευνας ΜακΛάρεν, η οποία αποκάλυψε ευρέως χορηγούμενο σύστημα αναβολικών από το κράτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

Αυτό είναι και το σημείο της πεισματικής άρνησης των αρχών της Μάσχας να δεχθούν πλήρως την έρευνα ΜακΛάρεν, αφού αναφέρει καθαρά ότι πάνω από 1.000 Ρώσοι αθλητές και αθλήτριες σε περισσότερα από 30 αθλήματα επωφελήθηκαν από μια θεσμική συνομωσία για να καλύψουν θετικούς ελέγχους ντόπινγκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software