Αυστρία: 75 εκπομπές προεκλογικού περιεχομένου!

Αυστρία: 75 εκπομπές προεκλογικού περιεχομένου!
Οι περισσότερες από ποτέ στο παρελθόν, στο πλαίσιο ενός προεκλογικού αγώνα στην Αυστρία, θα είναι οι τηλεοπτικές εμφανίσεις και αναμετρήσεις των κορυφαίων υποψηφίων των πολιτικών κομμάτων μέσα στις επόμενες 32 ημέρες που απομένουν μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου.

Στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση και στους τέσσερις ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς – από τους οποίους μόνον ο ένας είναι παναυστριακής εμβέλειας σε μία χώρα 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων - όπως επίσης στον διαδικτυακό τηλεοπτικό σταθμό της εφημερίδας "'Eστεραϊχ", είναι προγραμματισμένες συνολικά 75 εκπομπές προεκλογικού περιεχομένου.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι μεμονωμένες εμφανίσεις κορυφαίων υποψηφίων, όπως επίσης οι 27 διπλές μονομαχίες υποψηφίων αλλά και οι πέντε τηλεοπτικές αναμετρήσεις όλων των αρχηγών–κεντρικών υποψηφίων των πέντε κομμάτων της σημερινής Βουλής.

Σύμφωνα με τον γνωστό πολιτικό αναλυτή και υπεύθυνο δημοσκοπήσεων Βόλφγκανγκ Μπάχμαγιερ, αυτό το τόσο μεγάλο πρόγραμμα συνιστά "τεράστια επικοινωνιακή και φυσική πρόκληση" για τους υποψηφίους, ενώ ταυτόχρονα εγκυμονεί ένας "κίνδυνος μονοτονίας" λόγω της πληθώρας των τηλεοπτικών συζητήσεων και των, ως εκ τούτου, επαναλαμβανόμενων γνωστών θέσεων.

Ο ίδιος, όπως σημειώνει, θα συνιστούσε στους κεντρικούς υποψηφίους των κομμάτων, σε κάποιες των συζητήσεων να αφήνουν να εκπροσωπούνται από κάποιο άλλο κορυφαίο κομματικό στέλεχος, κάτι που, ούτως ή άλλως, προβλέπει σχετική πρόταση από την πλευρά της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης.

Ο Μπάχμαγιερ εκτιμά πως οι περισσότεροι από τους τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν περισσότερες από μία εμφάνιση ενός υποψηφίου και άρα αυτός θα πρέπει να παγιώσει τα μηνύματά του για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη.

Από την πλευρά του, ο επί πολλά χρόνια στο παρελθόν συντονιστής τηλεοπτικών αναμετρήσεων στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση Γκέραλντ Γκρος, θεωρεί πως το σημαντικό σε μία τηλεοπτική μονομαχία είναι η επιθετικότητα απέναντι στον πολιτικό αντίπαλο για την πρόκληση συναισθημάτων στον τηλεθεατή, όπως επίσης βέβαια η παγίωση των ιδίων θέσεων για την έμπνευση εμπιστοσύνης.

Λιγότερο από πέντε εβδομάδες μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, το συγκυβερνών στην Αυστρία, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικό προβάδισμα, όπως διαπιστώνεται και στην τελευταία αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Der Standard, στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Το "Νέο Λαϊκό Κόμμα", όπως ονομάζεται πλέον από την εκλογή του Σεμπάστιαν Κουρτς σε αρχηγό του στα μέσα Μαΐου, προηγείται με ποσοστό 33% και διαφορά επτά μονάδων από το δεύτερο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (ποσοστό 26%), το οποίο ηγείται του έως τώρα κυβερνητικού συνασπισμού τους.

Σε 24% περιορίζεται το ποσοστό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων το οποίο, προ της εκλογής Κουρτς, εμφανιζόταν για σχεδόν δύο χρόνια σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστά που υπερέβαιναν το 30%.

Ακολουθεί, με ποσοστό 5%, η πρωτοεμφανιζόμενη σε εκλογές "Λίστα Πιλτς" του ιδρυτικού στελέχους του κόμματος των Πράσινων και βουλευτή τους επί 31 χρόνια, Πέτερ Πιλτς, ο οποίος είχε αποχωρήσει τον περασμένο Ιούλιο από την κοινοβουλευτική τους ομάδα εξαιτίας της μη τοποθέτησής του σε εκλόγιμη θέση στον κατάλογο των υποψηφίων.

Επίσης με ένα 5% εμφανίζεται στη δημοσκόπηση το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), ενώ μόλις στην έκτη θέση βρίσκονται πλέον οι Πράσινοι με ποσοστό 4% που, σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις και πριν την ανεξαρτητοποίηση του Πέτερ Πιλτς, εμφανίζονταν με διψήφιο ποσοστό, και για τους οποίους, σύμφωνα με την τωρινή δημοσκόπηση φέρεται να είναι δύσκολη η εκ νέου είσοδος στη Βουλή, καθώς ισχύει το όριο του 4%.

Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 26,8% και 52 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαϊκό Κόμμα 24% και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5% και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4% και 24 έδρες, και το ΝΕΟΣ 5% και 9 έδρες.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ


Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software