Διάγγελμα Αμπάς μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ

Διάγγελμα Αμπάς μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα μετά τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, έγινε γνωστό από έναν Παλαιστίνιο αξιωματούχο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να ανοίξει τη διαδικασία που μετά από χρόνια θα οδηγήσει στη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο εβραϊκό κράτος από το Τελ Αβίβ στην ιερή πόλη για εβραίους, χριστιανούς και μουσουλμάνους.

Παλαιστίνη, αραβικές χώρες, Τουρκία, Ιράν, Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκφράσει από κάθετη αντίθεση έως και εντονότατες επιφυλάξεις για την κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ, η οποία θεωρείται ότι μπορεί να δημιουργήσει ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Η αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «θα εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1948, οπότε και ιδρύθηκε το Κράτος του Ισραήλ, ουδεμία χώρα έχει αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και όλες διατηρούν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ.

Το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ είναι κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος και οι Παλαιστίνιοι ευελπιστούν στο μέλλον να καταστεί πρωτεύουσα του κράτους τους.

Πηγές: ΑΠΕ- Reuters

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software