Ιαπωνία: Ζεόλιθος για μείωση ραδιενέργειας

Ιαπωνία: Ζεόλιθος για μείωση ραδιενέργειας
Εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα προσπαθούν με τη χρήση ενός ορυκτού που αποθέτουν στη θάλασσα, να μειώσουν την ραδιενεργή μόλυνση στον Ειρηνικό, ανοικτά του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού.

Οι εργάτες απέθεσαν περίπου 300 κιλά ζεόλιθο στον Ειρηνικό Ωκεανό, λίγο πιο πέρα από μια αντλία που βγαίνει από τον αντιδραστήρα 1. Πρόκειται για ένα ορυκτό, που οι αρχές ελπίζουν ότι θα απορροφήσει ραδιενέργεια από το νερό, το οποίο αντλείται από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου και καταλήγει στη θάλασσα.

Υπάρχει αρκετή ακόμα ποσότητα του συγκεκριμένου ορυκτού για χρήση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η εταιρία που λειτουργεί το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, η Tokyo Electric Power Co (Tepco), μελετά πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος στην μείωση της ραδιενεργής μόλυνσης στα νερά του ωκεανού. Εάν αποδειχθεί αποτελεσματική η μέθοδος, ζεόλιθος ενδέχεται να τοποθετηθεί και μέσα στα κτίρια των αντιδραστήρων που έχουν υποστεί ζημιές, καθώς είναι γεμάτα νερό μολυσμένο με πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

«Κανένας κίνδυνος για ταξίδια προς και από την Ιαπωνία»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, μία από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ η οποία εδρεύει στη Μαδρίτη, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγονται τα ταξίδια στην Ιαπωνία, καθώς η ραδιενέργεια στα αεροδρόμια και στα λιμάνια της χώρας βρίσκεται σε επίπεδα «κατά πολύ κατώτερα από τα όρια ασφαλείας».

Πολλές χώρες έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες για τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τις επισκέψεις στην Ιαπωνία, έπειτα από το πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό της Φουκουσίμα, στα βόρεια της νησιωτικής χώρας, το οποίο προκλήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό και το βιβλικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Μόνον 352.800 ξένοι υπήκοοι αποβιβάσθηκαν στην Ιαπωνία τον Μάρτιο, ήτοι κατά 50,3% λιγότεροι από το περασμένο έτος και ο αριθμός αυτός αποτελεί τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Γραφείο Τουρισμού της Ιαπωνίας.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software