Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 24 άνθρωποι πέθαναν σε καταυλισμούς

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 24 άνθρωποι πέθαναν σε καταυλισμούς
Τέσσερις εβδομάδες αφού ξέσπασαν σφοδρές μάχες στο νησί Μιντανάο στις νότιες Φιλιππίνες, κάποιοι από τους εκτοπισμένους κατοίκους της πόλης Μαράουι πεθαίνουν στους υπερπλήρεις και ανθυγιεινούς καταυλισμούς.
 
Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν πεθάνει στα κέντρα υποδοχής των εκτοπισμένων από τις 23 Μαΐου οπότε ξέσπασαν οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ισλαμιστών ανταρτών στην πόλη Μαράουι, δήλωσε ο Αλινάντερ Μίναλανγκ, υγειονομικός υπεύθυνος της επαρχίας Λανάο ντελ Σουρ.
 
Μεταξύ των σχεδόν 40.000 ανθρώπων που έχουν καταφύγει στα κέντρα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε δημοτικούς χώρους, γυμναστήρια και ισλαμικά σχολεία, έχουν καταγραφεί 300 κρούσματα διάρροιας.
 
Πολλοί από αυτούς που πέθαναν ήταν ηλικιωμένοι ή είχαν προβλήματα υγείας, όμως τουλάχιστον δύο θάνατοι προήλθαν από τη διάρροια.
 
«Η αιτία της αύξησης των κρουσμάτων της διάρροιας είναι οι υγειονομικές συνθήκες και η έλλειψη πόσιμου νερού», επεσήμανε ο Μίναλανγκ.
 
Στα κέντρα αυτά οικογένειες έως και 12 ατόμων κοιμούνται μαζί στο πάτωμα και σε κάποιες περιπτώσεις εκατοντάδες άνθρωποι μοιράζονται μία μόνο τουαλέτα.
 
«Τα παιδιά μου αρρωσταίνουν. Το ένα έχει διάρροια και ένα άλλο έχει μια αλλεργία στο δέρμα του. Το νερό που χρησιμοποιούμε δεν είναι καλό», δήλωσε η Ταρχάτα Μοστάρε που μένει μαζί με 800 ακόμη ανθρώπους σε μια αίθουσα ενός λυκείου στην Ίλιγκαν Σίτι, 40 χιλιόμετρα από τη Μαράουι.
 
Περπάτησε από τη Μαράουι μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους λίγες ώρες προτού γεννήσει το πέμπτο παιδί της και αναγκάστηκε να συνεχίσει το ταξίδι της με το νεογέννητο τυλιγμένο με ένα πανί. «Τον φωνάζουμε Στρατιωτικό Νόμο», λέει για το αγοράκι της, τον Σάχιρ.
 
Την ημέρα της γέννησής του, στις 23 Μαΐου, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε κήρυξε στρατιωτικό νόμο στο νησί Μιντανάο, υποσχόμενος να εκδιώξει τους αντάρτες.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software