Η ΕΕ καλεί... τον Κόρμπιν στο τραπέζι του Brexit

Η ΕΕ καλεί... τον Κόρμπιν στο τραπέζι του Brexit
Η Τερέζα Μέι θα πρέπει να εντάξει τον Τζέρεμι Κόρμπιν στη διαπραγματευτική ομάδα για το Brexit, δήλωσε ο Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit στη βρετανική εφημερίδα The Independent.

Σύμφωνα με τον Φέρχοφστατ, το γεγονός ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις γενικές εκλογές ήταν μια «απόρριψη» του σχεδίου της για σκληρό Brexit και θα πρέπει να εισακουστούν κι άλλες φωνές καθώς οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ αρχίζουν να εξελίσσονται.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου ήταν επικριτικός απέναντι στη Μέι και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ως «δικό της στόχο». Είπε ότι τώρα είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αποφασίσει εάν θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ή όχι το αποτέλεσμα των εκλογών όταν θα καθορίζει την διαπραγματευτική της στάση.

«Το Brexit αφορά το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα επηρεάσει όλους τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις εσωτερικές διαφορές ενός πολιτικού κόμματος ή μια βραχυπρόθεσμη εκλογική θέση. Αφορά τις ζωές των ανθρώπων», δήλωσε ο Φέρχοφστατ στην Independent.  

«Πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν περισσότερα άτομα με διαφορετικές απόψεις. Κάποια αναγνώριση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν, εν μέρει, απόρριψη του οράματος της Τερέζα Μέι για ένα σκληρό Brexit θα ήταν καλοδεχούμενη».

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι η Μέι θα πρέπει να συμπεριλάβει κι άλλους ηγέτες κομμάτων στη διαπραγματευτική της ομάδας, εκπρόσωπος του Φέρχοφστατ δήλωσε: «Οπωσδήποτε».

Ο Φέρχοφστατ άσκησε ιδιαίτερη κριτική στον τρόπο με τον οποίο η Μέι έχει χειριστεί μέχρι στιγμής τις διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές της «κάπως χαοτικές», χωρίς όμως να της προσφέρει κάποιες συμβουλές. 

«Δεν θα δώσω συμβουλές στην Τερέζα Μέι για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit», δήλωσε ο Φέρχοφστατ στη βρετανική εφημερίδα. «Αυτό είναι κάτι που αφορά την ίδια και την κυβέρνησή της. Ωστόσο, σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πραγματικά πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις χρειάζεται να διεξαχθούν με πλήρη διαφάνεια. Αυτή είναι η γενική άποψη».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην όποια πιθανή συμφωνία για το Brexit, γεγονός που καθιστά μοναδική της θέση του Φέρχοφστατ. Αν και δεν διαπραγματεύεται απευθείας με τη Βρετανία, ο Φέρχοφστατ μπορεί να προχωρήσει σε ενδελεχή έλεγχο των προτάσεων που καταθέτει η Βρετανία.

Ερωτηθείς για το τι θα έκανε το ευρωκοινοβούλιο να καταψηφίσει μια συμφωνία για το Brexit, ο Φέρχοφστατ αναφέρθηκε στις «κόκκινες γραμμές» που είχαν στο παρελθόν τεθεί από το κοινοβούλιο. 

«Είναι ένα λεπτομερέστατο ψήφισμα, το οποίο εμφανώς δηλώνει ότι τα συμφέροντα των πολιτών πρέπει να είναι προτεραιότητα, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ της ασφάλειας και της μελλοντικής οικονομικής σχέσης, δεν θα υπάρξουν σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις (συμπεριλαμβανομένων και των υποχρεώσεων στον προϋπολογισμό) που έχει αναλάβει και ότι είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξει μια συμφωνία α λα καρτ», δήλωσε. 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software