Ιταλία: Η κάλπη έβγαλε... αστάθεια και (ίσως) νέες εκλογές

Ιταλία: Η κάλπη έβγαλε... αστάθεια και (ίσως) νέες εκλογές
"Παγωμένη" η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ιταλία όπου "νικητής" των εκλογών αναδείχτηκε η ακυβερνησία και το πολιτικό αδιέξοδο όπως επισημαίνει ο ιταλικός Τύπος, με ρυθμιστές του πολιτικού σκηνικού τον "νεκραναστημένο" Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον... κωμικό Μπέπε Γκρίλο.

Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο σε όλη την Ευρώπη αλλά και οι αγορές που έχουν καταποντιστεί "βλέποντας" στο αποτέλεσμα των εκλογών μία σαφή "ψήφο διαμαρτυρίας" κατά των πολιτικών λιτότητας που αποτελούν την "μόνη συνταγή" για έξοδο της ΕΕ από την κρίση, σύμφωνα με το δόγμα Μέρκελ.

Εκατομμύρια Ιταλοί επέλεξαν την αποχή ή την ψήφο διαμαρτυρίας εξοργισμένοι από την οικονομική δυσπραγία και την πολιτική διαφθορά που ώθησε τη χώρα προς το αδιέξοδο.

Δεδομένων των εκλογικών αποτελεσμάτων, υπάρχουν δύο σενάρια: Ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, κάτι που φαντάζει δύσκολο δοθέντων των οριακών διαφορών, ή εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι άνοιξε παράθυρο συνεργασίας με την κεντροαριστερά, διαμηνύοντας ότι "η Ιταλία δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη (...) Όλα τα κόμματα πρέπει να κάνουν κάποια θυσία για το κοινό όφελος". Παράλληλα απέρριψε την συγκυβέρνηση με τον Μάριο Μόντι.

Όπως έγινε γνωστό ο "Καβαλιέρε" θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει τις προθέσεις του.

Ρεπορτάζ του EuronewsΠολιτικό αδιέξοδο

Με καταμετρημένο το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η κεντροαριστερή συμμαχία κέρδισε την πλειοψηφία στη Βουλή, ωστόσο υπάρχει αδιέξοδο στη Γερουσία πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν σχηματιστεί "βιώσιμη" κυβέρνηση θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις.

Για τη Βουλή, η συμμαχία του Μπερσάνι εξασφαλίζει προβάδισμα 125.000 ψήφων, συνεπώς λαμβάνει και το γενναιόδωρο μπόνους, οπότε εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία εδρών.

Ωστόσο η Γερουσία συνιστά μία διαφορετική ιστορία: Για την πλειοψηφία χρειάζονται 158 έδρες, αριθμός που απέχει αρκετά, ακόμα και με άθροισμα των εδρών των Μπερσάνι και Μόντι (131).

Τη στιγμή που για να ψηφιστούν οι νόμοι είναι απαραίτητη η πλειοψηφία και στα δύο σώματα, θα χρειαστεί η θετική ψήφος των βουλευτών του Μπερλουσκόνι ή του Γκρίλο, ενδεχόμενο που οι σχολιαστές στην Ιταλία θεωρούν απίθανο.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, ο δρόμος για τις -νέες- κάλπες είναι ανοιχτός.

Αποτελέσματα στη Γερουσία


Ο συνασπισμός υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι παίρνει 113 έδρες (31,63%)

Ο συνασπισμός υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι  116 έδρες (30,72%)

Τα «Πέντε Αστέρια» του Μπέπε Γκρίλο 54 έδρες (23,79%)

Ο συνασπισμός υπό τον Μάριο Μόντι 18 έδρες (9,13%)

Αποτελέσματα στη Βουλή
Τα αποτελέσματα των εκλογών

Με ολοκληρωμένη σχεδόν, την καταμέτρηση των ψήφων η κεντροαριστερά υπερισχύει στη Βουλή, με ποσοστό 29,5% έναντι του 29,1% της κεντροδεξιάς. Το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέππε Γκρίλλο, εξασφαλίζει το 25,5% των ψήφων και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,5%.

Σε ό,τι αφορά στη Γερουσία, η κεντροαριστερή συμμαχία εξασφαλίζει ποσοστό 31,6% (113 έδρες), η κεντροδεξιά 30,7% (116 έδρες), το κίνημα Πέντε Αστέρων 23,8% (54 έδρες) και η συμμαχία του Μόντι 9,1% (18 έδρες).

Μπερσάνι: Η χώρα αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση«Η χώρα αντιμετωπίζει μία δύσκολη κατάσταση» δήλωσε ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, προσθέτοντας: «Θα διαχειριστούμε τις ευθύνες που απορρέουν από τις εκλογές αυτές».

«Θα επιδείξουμε αίσθημα ευθύνης, ως πρώτη δύναμη στη Βουλή και θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέττα, συμπληρώνοντας: «H άμεση επιστροφή στις κάλπες δεν είναι η προτιμητέα οδός. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορέσει να βοηθήσει το πολιτικό σύστημα να βρει τις καταλληλότερες λύσεις».Υπογράμμισε, επίσης, ότι «πρόκειται για μια ακραία πολιτική πραγματικότητα που η Ιταλία δεν έχει ξαναζήσει» και, προχωρώντας σε ανάλυση του αποτελέσματος, είπε ότι «χρειάζεται ένας προβληματισμός που θα επικεντρωθεί στις συνέπειες της λιτότητας, που προκάλεσε εξέγερση του πολιτικού σώματος, και στην αξιοπιστία των πολιτικών».

Ο σύμμαχος του Μπερσάνι, Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», επισήμανε ότι «σε μια φάση κατά την οποία η Ιταλία πεθαίνει, είναι δυνατόν να ξεκινήσει μια γόνιμη συζήτηση με το κίνημα Πέντε Αστέρων που ενσάρκωσε το αίτημα αλλαγής των πολιτών, ακόμη και με σκληρό τρόπο».

Ωστόσο, κατά την άποψη του Βέντολα, «μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής θα ήταν συμφορά για την ιταλική Δημοκρατία».

Italy election euro crisis silvio berlusconi

«Όσοι νόμιζαν ότι ο Μπερλουσκόνι ήταν τελειωμένος, πρέπει να το ξανασκεφτούν» δήλωσε ο Αντζελίνο Αλφάνο, γενικός γραμματέας του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας».

Γκρίλο: Δεν πρόκειται να κάνουμε υπόγειες συμφωνίες«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνουμε υπόγειες συμφωνίες. Θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια μεγάλη κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να τα καταφέρουν», δήλωσε ο Μπέππε Γκρίλλο, μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι του κινήματος «Πέντε Αστέρων».

«Εμείς θα δώσουμε τις μάχες μας, με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο. Όποιος θέλει, ας μας ακολουθήσει», πρόσθεσε.

Κατά την άποψη του ιδίου, «το να παραδοθεί και πάλι η χώρα στο Μπερλουσκόνι, για έξι μήνες ή ένα χρόνο, θα αποτελούσε αδίκημα κατά ολόκληρου του γαλαξία».

Ο ιδρυτής του κινήματος «Πέντε Αστέρων», ο οποίος δεν θέλησε να θέσει υποψηφιότητα στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι «σε όσους τον ρωτούν ποία θέση θα λάβει ακριβώς, η πολιτική του δύναμη, απαντά: πίσω από τον αυχένα του καθένα, για να δίνουμε και καμιά καρπαζιά».

«Έχουν ξοφλήσει, τόσο στην αριστερά, όσο και στη δεξιά. Μπορεί να κρατήσουν επτά/οκτώ μήνες, αλλά θα σταθούμε πραγματικό εμπόδιο γι΄ αυτούς... είναι μία είδηση παγκόσμιας σημασίας", έγραψε στο blog του.

Και πρόσθεσε: "Είμαστε μία εξαιρετική δύναμη. Θα είμαστε 110 στο κοινοβούλιο, αλλά έξω από αυτό θα είμαστε εκατομμύρια".

Μόντι: Το αποτέλεσμά μας είναι ικανοποιητικό

Outgoing Prime Minister Mario Monti holds his election ballot before casting his vote at the polling station in Milan, February 24, 2013. Italians began voting on Sunday in one of the most closely watched elections in years, with markets nervous about whether it can produce a strong government to pull Italy out of recession and help resolve the euro zone debt crisis. REUTERS-Stefano Rellandini

«Το αποτέλεσμά μας είναι ικανοποιητικό», δήλωσε ο Μάριο Μόντι, σχολιάζοντας την επίδοσή του «Κινήματος Πολιτών» του οποίου ηγείται.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος, λαμβάνοντας υπόψη το ότι η λίστα και η συμμαχία μας δημιουργήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου. Πέρασαν πενήντα ημέρες και κερδίσαμε τρία εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ψηφοφόρους, χωρίς να διαθέτουμε μέσα και υποδομές», πρόσθεσε.

Ο Μόντι τόνισε ότι «με το πρόγραμμά του, δεν έκανε υποσχέσεις στους εκλογείς, αλλά παρουσίασε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, για να συνεχιστεί μια πορεία που ξεκίνησε, με την συμβολή όλων, τον Νοέμβριο του 2011, με την οικονομική εξυγίανση και τον καθορισμό νέων προοπτικών».

Πως επηρεάζονται τα ιταλικά ομόλογα και τις μετοχές


 
Διαβάστε:


Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software